Koningin Máxima – Hare Majesteit Koningin Máxima is woensdag 19 april aanwezig bij de start van de opbouw van het Bloemencorso Bollenstreek in Sassenheim, gemeente Teylingen. Het Bloemencorso Bollenstreek is het enige corso in Nederland dat de wagens versiert met bolbloemen.

Koningin Máxima

bloemencorso bollenstreek

Bloemencorso Bollenstreek

Bloemencorso Bollenstreek is een optocht met praalwagens die geheel versierd zijn met bolbloemen zoals tulpen, hyacinten en narcissen. Het corso wordt dit jaar voor de 76e keer gehouden en trekt jaarlijks ruim een miljoen bezoekers naar de regio. Het hele jaar door wordt aan de ontwerpen voor het volgende corso gewerkt en worden de wagens ‘geadopteerd’ door gemeenten, provincies, verenigingen en bedrijven.

De eerste steek

Een week voor het corso worden de bloemen geplukt. Vervolgens decoreren 1500 vrijwilligers in drie dagen tijd de praalwagens met de bloemen. Traditiegetrouw bevestigt de burgemeester van Teylingen tijdens de opbouwdagen de eerste bloem. Dit wordt ‘de eerste steek’ genoemd. Dit jaar nemen zestien praalwagens en zo’n dertig met bloemen versierde personenwagens deel aan de route van Noordwijk naar Haarlem. Het Bloemencorso Bollenstreek staat op de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

corsocultuur

16 praalwagens

In aanwezigheid van Koningin Máxima plaatst de burgemeester van Teylingen de eerste bloem op de Teylingse praalwagen. Na een speciale opvoering van het Theater Teylingen krijgt Koningin Máxima een rondleiding langs de zestien praalwagens. Organisatoren, vrijwilligers en arrangeurs lichten daarbij hun werkzaamheden toe en vertellen over de verschillende thema’s die de wagens van het corso dit jaar uitbeelden.

Grootste lentefeest

Het Bloemencorso van de Bollenstreek is het grootste lentefeest van Nederland. Dit geurige en kleurige spektakel wordt in één week door meer dan een miljoen mensen mee gevierd. Hoogtepunt is corsozaterdag, wanneer bonte praalwagens en rijk met bloemen versierde luxe wagens hun 42 kilometer lange tocht afleggen. Vrolijke muziek en spannend entertainment maakt het bloemencorso tot een beleving voor alle zintuigen van de van heinde en verre toegestroomde bezoekers.

In 2023 gaat het Bloemencorso rijden op zaterdag 22 april. Dan rijdt het Bloemencorso Bollenstreek van Noordwijk naar Haarlem. Dit is de route.

Fotocredits introfot0: Koningin Máxima, 2021. Beeld: © RVD – Z.M. de Koning.