Lisse – In een zonovergoten Keukenhof werd de aftrap van het Bloemencorso van de Bollenstreek gegeven. 
Voor de 70-ste keer zal de bloemenparade door de regio rijden.
 

Bloemencorso

Nadat Keukenhof-directeur Bart Siemerink in zijn inleidende speech het geheim van de Keukenhof ter zijde uit de doeken deed: “Je laat de zon wat schijnen en plant wat tulpen en de mensen komen er in grote getale op af.”, haakte corso-voorzitter Leo van der Zon daar adrem op in door te stellen, dat er voor een corso niet meer nodig is dan wat bloemenafval en wat wagens.

 Het geeft de huidige stemming in bloemenland aan: ontspannen en gemoedelijk. En niemand natuurlijk die daadwerkelijk de draak wil steken met deze twee topattracties van de sierteeltsector.

70
Het corso gaat zijn 70-ste jaargang in. De verbondenheid van Keukenhof en corso is duidelijk, en om dit nog eens te onderstrepen doet Keukenhof aan de bloemenparade mee met een eigen wagen. Met hierop de verbeelding van de iconische molen uit het park. Dutch Design zoals het de wereld heeft veroverd.
Aan het corso nemen 16 wagens plus de schooiwagen deel. China en Maleisië zorgen voor de buitenlandse inbreng.

bloemencorso bollenstreek

 

De hele week corsoweek
Linnaeushof is dit jaar de nieuwe gastheer voor de avondstop van het corso. De grootste speeltuin van Nederland is de opvolger van het Fordmuseum Den Hartogh dat vele jaren zijn gastvrijheid aanbood, maar in december haar deuren sloot. Bestuurslid Jan Pijnacker: “Voor het corso is dit ideaal. Slechts een half uurtje verder, maar het bloemencorso hoeft nu niet af te wijken als we op corsozaterdag naar Haarlem rijden.”

Knelpunten
Volgens Pijnacker, ook wel Mister Corso genoemd, omdat hij sinds mensenheugenis meeloopt met de organisatie en het bloemencorso van binnen en buiten kent, zijn er twee knelpunten op de route.
De eerste is de spoorwegovergang in Voorhout. Daar moet de 3 kilometer lange bloemenstoet over de rails, terwijl de bomen 8 keer per uur dicht gaan.
Pijnacker: “Altijd toch weer een gepuzzel van jewelste, het zoeken naar de juiste timing om de stoet bij elkaar te houden en de wachttijden niet te laten oplopen.”
Een tweede knelpunt is de rotonde bij Keukenhof. Als je Pijnacker hoort spreken, doet het je denken aan een bergetappe in de Tour de France, waar, naarmate de top nadert, de weg smaller wordt door het publiek wat zich opdring. “We gaan proberen de weg te verbreden met dranghekken”, zegt Pijnacker, maar spannend zal de aankomst altijd blijven.

bloemencorso bollenstreek

Hoogtepunten
Een van de hoogtepunten van het corso is de officiële opening in Noordwijkerhout. De opstelling van de wagens geeft een overweldigende aanblik en het verlichte corso later op de avond zorgt voor feeërieke sferen. En niet te vergeten het Flower Event in de pittoreske Witte Kerk.

Dit jaar geen Thaise praalwagen tussen de deelnemers. In het verband met het overlijden van de koning en de rouwperiode die is afgekondigd, heeft Thailand voor 2017 van deelname afgezien.

In 2018 wordt het bloemencorso op 21 april gehouden. Dat is rijkelijk vroeg. Maar de agenda staat geen andere geschikte datum toe met ook nog Koningsdag, een vroege Pasen en Dodenherdenking. Maar volgens voorzitter Van der Zon is een vroeg corso geen probleem. ”Het corso”, sprak hij, “komt er altijd”.

Het corso wordt gevierd van 19 t/m 23 april. Zaterdag 22 april rijdt het corso van Noordwijk naar Haarlem.

[Foto’s: Sven van der Vlugt en Wilma van Velzen]