KortGroenVandaag01. In de rubriek Kort Nieuws publiceert GroenVandaag elke week korte nieuwsberichten over bloemen en planten, en bomen en alles wat aan groen gerelateerd is. Kortom, een korte en groene terugblik op de afgelopen week. Deze week de eerste aflevering.

KortGroenVandaag01, week 24-2020

kortgroenvandaag01

Dynaplant introduceert Calla ‘Zazu’

KortGroenVandaag01

Dynaplant introduceert de nieuwe roze Calla ‘Zazu’. Dit ras is onderscheidend door de grote hoeveelheid bloemen die boven het gewas uitkomen. Met deze roze aanwinst levert Dynaplant jaarrond een verbeterde uniforme Calla-kleurenmix. Onderzoek toont bovendien aan dat de bloeiduur van Calla ‘Zazu’ bovengemiddeld is.

Dynaplant is gespecialiseerd in Callateelt. Dietrick Hanenmaaijer, productmanager bij Dynaplant: “Dit is ons geluksmoment. Ons jaarrond kleurenassortiment. We laten zien dat we de kwaliteit van onze planten én de beschikbaarheid nog altijd kunnen verbeteren. De roze Calla ‘Zazu’ is ook in de belangrijke Valentijn-periode ruimschoots verkrijgbaar.”

hypernatuur, kort nieuws

Hypernatuur: planten met het oog op de toekomst

KortGroenVandaag01

Voor Cor van Gelderen draait een tuin om ontroering, om de schoonheid van de natuur. De doorgewinterde kweker van bomen en struiken neemt geen blad voor de mond, terwijl hij zowel de beginnende als de gevorderde tuinier wegwijs maakt in het creëren van hypernatuur: ‘Het heeft geen enkele zin om net te doen alsof je tuin geen deel van de natuur is. In de tuin gelden dezelfde spelregels.’ Van Gelderen vertelt in dit boek hoe je planten kunt toepassen en laten floreren door rekening te houden met de omstandigheden waarin ze van nature groeien.

Cor van Gelderen is eigenaar van Plantentuin Esveld, een van de grootste en belangrijkste kwekerijen in Boskoop. Hij is expert op het gebied van bomen en heesters die dan ook volop de aandacht krijgen in zijn boeken.

Cor van Gelderen – Hypernatuur. Planten met het oog op de toekomst
ISBN 978 90 5615 612 1 | hardcover | 256 pagina’s | geïllustreerd | € 35,00
Verkrijgbaar in de boekhandel en via www.noordboek.nl

De nieuwe clematis Amazing Havana

KortGroenVandaag01

Kwekerij Marginpar introduceert de clematis Amazing Havana. De snij-Clematis Havana is blauw-lila van kleur met aan de achterkant van haar bloembladeren een donkere lila streep. Naar haar hart kun je blijven kijken, de witte meeldraden hebben dieppaarse punten. Een prachtig gezicht als de bloem zich opent en een bijzondere eigenschap onder de snij-clematissen. Deze variant heeft een grote bloem bovenin en vier kleinere knoppen aan de zijtakken. De secundaire knoppen openen zich langzaam in de vaas en geven een fraai contrast met de grote hoofdbloem. Het is een schitterend gezicht en een mooie verrassing om nog zoveel extra bloemen te hebben die opengaan.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: KortGroenVandaag02, week 26-2020

kortgroenvandaag01

Voedselbossen als een nieuwe vorm van ecologisch toerisme

KortGroenVandaag01

In de Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft GroenLinks voorgesteld om de voedselbossen in Zuid-Holland als een nieuwe vorm van ecologisch toerisme te stimuleren. Dit voorstel is breed door de Provinciale Staten omarmd.

Statenlid Armine Stepanyan: “GroenLinks is positief dat de Gedeputeerde Staten in de nieuwe strategie de balans tussen economie en ecologie waarborgen. Mede door de coronacrisis gaan we kijken naar nieuwe vormen van ecologisch toerisme.”

In een voedselbos wordt voedsel verbouwd in harmonie met de natuur. In Zuid-Holland zijn voedselbossen in opbouw in Benthuizen en Rotterdam. Naar verwachting volgen er op andere plekken snel meer initiatieven. Stepanyan: “Wat is er nu mooier dan om als toerist in eigen land de ecologische streekproducten te kunnen proeven, of zelfs met je kinderen zelf te kunnen plukken?

Helianthus Sunsation Flame

KortGroenVandaag01

Dit voorjaar is de meest zonnige van afgelopen jaren. Letterlijk dan. Mede door de coronacrisis hebben velen de zon ook letterlijk in hun huis en tuin gehaald met de Sunsation potzonnebloemen.

Evanthia en het kwekerscollectief Sunsation Sunflower zijn echter al klaar voor de nazomer. De Indian Summer, met haar lange avonden waarin het zonlicht al wat roodachtig wordt en de schaduwen langer zijn. Die rode gloed is terug te vinden in de Sunsation Flame.

Na het succes van de Sunsation Multiflower Yellow, is er nu dus ook de Sunsation Multiflower Flame. Deze variant is nieuw op de markt. Een combinatie van de gelijktijdig bloeiende bloemen; de Indian Summer rode gloed over de bloemen zorgt voor het ‘nazomer’ gevoel.

de onderwereld van de tuin

De onderwereld van de tuin

KortGroenVandaag01

Deze week verschijnt een nieuw boek van Romke van de Kaa: “De onderwereld van de tuin”. Het is een pleidooi voor dat kleine lapje grond dat achter onze voordeur en voor onze achterdeur ligt.

Citaat: ’In één emmer tuingrond zit meer biodiversiteit dan in de hele Amazone.’ Want naast een wereld boven de grond, bevolkt door planten, insecten en vogels, bevindt zich in de tuin een tweede wereld. Een ondergrondse gemeenschap van larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen. Dat die gemeenschap bestaat zal niemand verrassen, maar dat alle aanwezigen in die microkosmos druk met elkaar communiceren is ronduit verbazingwekkend. Terwijl je met je handen in de grond zit, kom je tot nieuwe inzichten en met de geur van verse aarde in je neus begin je te beseffen dat er onder je voeten misschien nog wel meer tuin is dan daarboven. Sterker nog: zonder dat wemelende leven onder het maaiveld zou plantengroei überhaupt niet mogelijk zijn.

Romke van de Kaa

Romke van de Kaa is voormalig kweker en freelance publicist. Sinds 1984 schrijft hij voor binnen- en buitenlandse kranten en tijdschriften. Hij schreef talloze boeken, waaronder Buiten de perken, Alles kan wachten, Geluk is een grasveld en Verwilderen. Samen met Paul Geerts maat hij elk jaar De tuinscheurkalender.

Meer Kort Nieuws

Meer KortGroenVandaag vind je hier op GroenVandaag.