Nationale wedstrijd tuinaanleg – De kwalificatieronden van de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg vinden in januari plaats. Op vier plaatsen in het land nemen teams van jonge leerling-hoveniers het tegen elkaar op om een deelnameplaats te veroveren voor de nationale finale tijdens TuinIdee in Den Bosch.

Nationale wedstrijd tuinaanleg

Tijdens de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg worden de talenten van leerling-hoveniers in de leeftijd tot en met 22 jaar op de proef gesteld. Bovendien vormen de wedstrijden een stimulans voor de deelnemers, medeleerlingen en schoolleiders om hoog in te zetten op vakmanschap.
Aan de hand van een reële praktijkopdracht moeten de deelnemende teams laten zien dat ze het hele proces van communicatie met de klant tot kennis van de bodem, van sortimentskennis tot plannen, samenwerken en omgaan met onverwachte uitdagingen aan kunnen. Een vakkundige jury beoordeelt deze vaardigheden en de aangelegde tuin als resultaat van de wedstrijd.

Publiek is welkom

De komende kwalificatieronden vinden plaats op de volgende locaties en data:

• Groene Sector Vakbeurs Hardenberg; dinsdag 10 januari t/m donderdag 12 januari
• Prinsentuin College Breda; vrijdag 20 januari en zaterdag 21 januari
• Wellantcollege Houten; vrijdag 27 januari en zaterdag 28 januari
• Helicon opleidingen MBO Nijmegen; vrijdag 27 januari en zaterdag 28 januari

Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om de deelnemers te komen aanmoedigen.

Beurs Tuinidee

De winnende teams uit deze kwalificatieronden zullen tijdens de beurs TuinIdee, die plaatsvindt van 16 februari tot en met 19 februari 2017 in Den Bosch, strijden om de nationale titel. Aan de vier kwalificatieronden nemen in totaal 17 teams van elk twee leerling-hoveniers deel. De vier beste teams vanuit deze kwalificatieronden worden uitgezonden naar de nationale wedstrijd. Het winnende team op TuinIdee mag zich een jaar lang Nederlands kampioen tuinaanleg noemen.

VHG

Jaarlijks organiseert Koninklijke VHG in samenwerking met onder andere WorldSkills Netherlands, de AOC’s, FNV Agrarisch Groen, CNV Vakmensen, Colland Arbeidsmarkt en Sazas voor het mbo de Nationale Wedstrijd Hovenier en voor het vmbo de Skills Talents Wedstrijd Tuinontwerp- en aanleg. Hiermee wordt het mooie hoveniersvak in de spotlights gezet en zien jongeren hoe mooi en veelzijdig het vak van hovenier is!