Kwekers koppen tulpen. Dat de Bollenstreek in het voorjaar een plek met magische aantrekkingskracht is, dat weten de kwekers in de Bollenstreek al veel langer. Dat de bezoekers de verleiding van al die geuren en kleuren niet kunnen weerstaan, is de basis van de campagne Enjoy the Flowers geworden.
Nu, in 2020, willen de kwekers vanwege de corona-pandemie de bezoekers liever niet langer welkom heten. De kwekers volgden de RIVM-richtlijnen op en vroegen iedereen om thuis te blijven. Aan dat verzoek werd te weinig gehoor gegeven.

Dit paasweekend bleek dat de aantrekkingskracht zo groot is, dat er andere maatregelen nodig zijn om de mensen weg te houden. Daarom zijn de kwekers inmiddels gestart met koppen van de bolbloemen.

Kwekers koppen tulpen

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Bollenstreek minder kleurrijk

Het koppen van tulpen gebeurt ieder jaar. Als de tulp voldoende zonlicht heeft gevangen gaat zijn kop eraf. Via het blad krijgt de tulp dan nog voeding voor de bol, maar het aanmaken van zaad is stopgezet. De bollenkweker garandeert daarmee een voldoende groei voor zijn bollen. In gewone jaren wil de kweker de bloemen nog wel wat langer laten bloeien, omdat het plaatje zo mooi is. Door nu al te beginnen met koppen, kiezen de kwekers ervoor de streek snel minder kleurrijk te maken en daarmee onnodig bezoek te voorkomen.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Triumph Tulp is Bloembol van het Jaar 2021

bollenvelden bollenstreek

Pasen

Het paasweekend was de druppel voor veel kwekers. Ondanks oproepen van hun kant om de velden met rust te laten én ondanks maatregelen van de overheid om bezoek tegen te gaan, was de drukte in de Bollenstreek ongehoord. Daarom organiseren de kwekers hun eigen maatregelen: de tulpen worden na de eerste bloeiperiode zo snel mogelijk gekopt. Met deze activiteit steunen zij de lokale overheid, maar beschermen zij ook de bezoekers die, in hun verlangen naar een kleurige foto, de 1,5 meter regel te makkelijk loslaten, dit onder het motto: #alleensamen krijgen wij de coronapandemie onder controle.

Thuis virtueel genieten

Wie nog van bloeiende bollen wil genieten kan dat virtueel doen via www.enjoytheflowerfields.com/video.

kwekers koppen tulpen

Bollenvelden en toeristen

Meer over bollenvelden en toeristen is te lezen in deze artikelen op GroenVandaag.

Blijf thuis: oproep om niet naar de bollenvelden te komen

Respect voor de bollen, word ambassadeur!