VOORHOUT – Respect voor de bollen. Een schaars gekleed Russisch stel tussen de hyacinten, een vrouw die haar hond uitlaat in een tulpenveld en vloggers die uitgebreide garderobes mee brengen en zich een aantal keer verkleden, zodat hun outfits perfect contrasteren of juist samenvallen tegen een achtergrond van narcissen. Nog even en de bollenvelden staan weer in kleur en dan komen de toeristen in stromen van tienduizenden naar deze attractie van wereldformaat.

“Enjoy the flowers, respect our pride”

Toerisme en overlast vormen een onlosmakelijk verbond, ook in de Bollenstreek. Ambassadeurs moeten toeristen gastvrij opvangen om overlast en schade zoveel mogelijk te voorkomen.

Simon Pennings: “Niet elke bezoeker beseft dat men te gast is bij de kwekers en dat je op een particulier veld staat in plaats van in de openbare ruimte. Dat de kweker met de bollen zijn geld verdient en dat zijn kapitaal in de grond zit, dringt niet tot iedereen door. Laat staan dat je ziektes en virussen kan overbrengen op de bollen als je door de velden banjert.”

Respect voor de bollen

Word ambassadeur

Tulpenkweker Simon Pennings is woordvoerder van de campagne Enjoy the Flowers, Respect our Pride, een campagne van bollenkwekers die zich richt op het bewust maken van toeristen om met respect de velden te betreden. En dat is nodig gebleken, de schade die toeristen aan de velden toebrengen liep flink in de papieren. In sommige individuele gevallen zelfs tienduizenden euro’s, want als bloem of blad wordt beschadigd, dan kan de bol niet voldoende groeien en verliest het een deel van zijn handelswaarde.

Onwetendheid

Pennings: “Soms door hufterigheid, maar meestal is het onwetendheid. Bezoekers denken dat de velden een verlengstuk zijn van Keukenhof, dat je mag lopen waar je wil. Mensen willen van heel dichtbij de magie van het bollenveld ervaren. Die beleving willen wij hen niet onthouden, dus hebben we naar een manier gezocht om het betreden van percelen te reguleren. Want het massaal afzetten van velden met kisten of prikkeldraad is niet wat wij kwekers willen.
Iedereen moet kunnen genieten van de bollenvelden, maar wel met respect voor de bollen en de kweker. Daarom hebben wij zogenoemde ambassadeurs in het leven geroepen. Vrijwilligers die bezoekers gastvrij op de velden ontvangen, voorlichting geven en plaatsen aanwijzen waar foto’s en selfies genomen kunnen worden. En dat werkt geweldig goed. Vorig jaar zijn we hiermee gestart. De reacties van alle betrokkenen waren zeer positief.”

Sommige kwekers zien in de fotoplekken een kans om iets bij te verdienen en vragen een bedrag om op hun velden te fotograferen. Soms is die betaalde plek prijzig, maar dan zit er wel een rondleiding bij door velden en bedrijf.

bollenvelden respect
bollenvelden respect

ambassadeur Tineke van Berkel

Met andere ogen

Tineke van Berkel is ambassadeur. Zij kijkt uit naar het moment dat de eerste toerist zich weer in de bollenstreek laat zien. Tineke geniet van heer ambassadeurschap. Vorig jaar was ze elk weekend wel ergens op een veld te vinden. “Het is geweldig leuk werk. Je vergroot echt de beleving van de toerist. En die van jezelf. Door de toeristen kijk ik met andere ogen naar mijn streek. En dan voel ik me je trots. Wat wonen we toch in een bijzonder gebied.”

April

Straks, in de drukste weekenden van april, zijn op de bollenvelden in de streek de ambassadeurs weer te vinden. Wie ook ambassadeur wil worden, kan zich hiervoor opgeven. De organisatie streeft naar zo’n 100 vrijwilligers. De eisen die aan het ambassadeurschap worden gesteld zijn bescheiden.

Wat een ambassadeur moet kunnen:
-Je moet het leuk vinden om met toeristen te praten.
-Je bent graag buiten op bijzondere plekken.
-Het is handig als je een vreemde taal spreekt.
-Je bent herkenbaar in het veld.
-Je kan foto’s nemen.

Verstand van bollen is meegenomen, maar dat hoeft niet. Voorafgaand aan het seizoen is er een speciale bijeenkomst voor vrijwilligers om hen de essentiële zaken van het vak bij te brengen.

Coördinator

Omdat bollen natuurproducten zijn en je nooit precies weet wanneer wat waar in bloei staat, en van welke fietsroutes de toeristen het meest gebruik makent, is er dit jaar een coördinator aangesteld om een en ander in goede banen te leiden. Peter Lindaard is in 2020 de schakel tussen toerist, kweker en ambassadeur. Bij hem kunnen belangstellenden zich aanmelden als ambassadeur.

Aanmelden kan via peter@flowerscience.nl of enjoy-the-flowers-respect-our-pride.

Bloembollen

Wil je meer weten over bloembollen, lees deze artikelen op GroenVandaag.

Tulpen, 10 weetjes over dit Hollands icoon
Bloembollen planten: voorjaarsbloeiers en zomerbloeiers
Bloemenradar brengt u naar de mooiste bollenvelden

Foto-credits bij dit artikel: iBulb