Triumph Tulp – Ieder jaar verkiezen Nederlandse bloembollenhandelaren een Bloembol van het Jaar. Dit jaar is dit de Triumph tulp. Deze sterke tulp met de typische tulpenvorm is een kei in het opvrolijken van de tuin.

Triumph Tulp

triumphtulp

Tulipa ‘Roelina’

Typische tulpenvorm

De tulp is zonder twijfel de bekendste en populairste bloembol. Ze zorgen voor een feest in de tuin met hun mooie sprankelende kleuren. Er bestaan meer dan 8.000 geregistreerde variëteiten, en elk jaar komen er nieuwe bij. De Triumphtulp mag zich Bloembol van het Jaar noemen. De bloemen hebben de typische tulpenvorm die kegelvorming begint, en na opening verandert in een ovaal.

triumph tulp

Tulipa ‘Barcelona’

Tulpenbol

Deze tulpenbol van het jaar is voortgekomen uit een kruising van vroege en late enkelbloemige tulpen. Naast haar prachtige bloemen, die ze midden in de lente in allerlei kleuren showt, zijn haar mooie, stevige stelen een grote troef. Hierdoor zijn ze minder kwetsbaar en geniet je extra lang van deze tulpen. Ze groeien tussen de 25 en 50 centimeter hoog en hebben blauwgroen, en soms geelgroen of bont gekleurd blad.

triumphtulp

Tulipa ‘Holland Queen’ 

Leuk om te weten

  • Wist je dat er heerlijke licht geurende Triumphtulpen bestaan? Voorbeelden zijn Tulipa ‘Brown Sugar’ en Tulipa ‘Shirley’.
  • De Triumphtulp valt onder een van de vijftien tulpengroepen. Ze worden gegroepeerd op basis van bloeitijd en bloemvorm.
  • Nederland exporteert in totaal 2,5 miljard tulpenbollen. De 23 grootste soorten tulpen zorgen voor 40% van de tulpenproductie. Deze worden verkocht in tuincentra of gebruikt voor de bloemproductie. De gele variant ‘Strong Gold’ is veruit het populairst en deze valt onder de groep Triumphtulpen.

Wil je meer weten over bloembollen, of hoe je ze moet planten? Kijk dan op www.bloembol.org.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Kwekers koppen tulpen vanwege drukte

Foto-credits bij dit artikel: iBulb.
intro-foto: Tulipa ‘Leen van der Mark’