Lange Afstandwandelroute – Lopen over de oudste wandelpaden van Nederland. Dat is wat Wandelboswachter Ellen doet met de reconstructies van de Bondswandelwegen van de ANWB, die tussen 1914 en 1930 de eerste Lange Afstandswandelroutes van Nederland waren.

Lange Afstandwandelroute

Het is alweer de vierde bondswandelweg die herleeft in de wandelgidsen van Ellen. In 240 kilometer wandel je in “Te voet met boswachter Ellen, Oude Bondswandelweg van Arnhem naar Zutphen, Deventer en Winterswijk”, over de Veluwezoom en door de Achterhoek. Ellen neemt de wandelaar mee op een voettocht uit 1915, 108 jaar terug in de tijd.

lange afstandwandelroute

Lange Afstandwandelroute van Arnhem naar Zutphen, Deventer en Winterswijk.

Edelherten

Benieuwd wat er nog van deze oude lange afstandwandelroutes over was, begon ze een zoektocht. Zo kwam ze op het spoor van deze Oude Bondswandelweg. Ellen vertelt: “Het is een afwisselende route. Nadat je het lommerrijke Arnhem met haar vele parken hebt verlaten, dwaal je urenlang door Nationaal Park de Veluwezoom. Heidevelden, sporen van wilde zwijnen of oog in oog staan met een roedel edelherten.

Coulisselandschap

Na de Veluwezoom laat de wandelaar de stuwwal achter zich en slinger de route door de IJsseluiterwaarden naar de Achterhoek. Na een warme begroeting in de Hanzestad Doesburg rijgt de route het ene na het andere landgoed in de Achterhoek aan elkaar om in Deventer of Winterswijk uit te komen. Landgoederen als Keppel, Enghuizen, Hackfort, Vorden, Ruurlo, Ampsen en vele andere passeren de revue. Aan elkaar geregen door het typische Achterhoekse coulisselandschap met weidsheid, beukenlanen, scholtenboerderijen en bosjes. “Ik ben zelf enorm fan van kleinschalige landschappen”, laat Ellen weten, “bosje hier, boerderijtje daar, een oude watermolen langs de beek, een kasteel in een mooi park. Die afwisseling is voor mij 100% genieten. Daarom ben ik ook zo blij dat ik deze lange afstandwandelroute de Oude Bondswandelweg uit 1915 gereconstrueerd heb. Het was een lust voor de wandelschoenen.”

Tip: Ga in het vroege voorjaar ook eens wandelen langs stinzen en de IJssel.

Wie is Ellen

Ellen Luijks is boswachter bij Natuurmonumenten. Veelal is ze te voet te vinden in ‘haar’ gebieden, want dan zie je toch het meest. Bloemen, paddenstoelen en andere details gaan leven als je je langzaam door het landschap beweegt. Ze vertelt de mensen graag over de prachtige natuur die we in Nederland hebben. Ellen maakt zich zorgen over het tempo waarin ons land verandert. Ze verdiept zich graag in de natuur en de historie van het landschap.

Nadat ze in 2019 de “Oude Bondswandelweg van Amsterdam naar Arnhem” reconstrueerde en uitgaf, deed ze dat in 2020 met de “Oude Bondswandelweg van Nijmegen naar Plasmolen en terug”. Het jaar erop volgde de “Oude Bondswandelweg door Zuid-Limburg”. Deze laatste twee gidsen stonden beide in de top 5 van de verkiezing “Beste wandelroute van de Benelux 2021 en 2022”.

De wandelgids Te voet met boswachter Ellen, Oude Bondswandelweg van Arnhem naar Zutphen, Deventer en Winterswijk” kost € 21,95 en is te bestellen via wandelboswachterellen.nl of verkrijgbaar bij de boekhandel en de toeristische informatiepunten.