APELDOORN – Museum Paleis Het Loo heeft de officiële status van ‘botanische tuin’ verkregen, een beloning voor decennia lang vakmanschap. Het Loo beheert een aantal bijzondere plantencollecties. Onder meer de Citrus-collectie met sinaasappelbomen van meer dan 300 jaar oud, historische fruitrassen en oranjerieplanten.

Paleis het Loo

Al in de 17e eeuw werd hiervoor de basis gelegd door de eerste bewoners van het paleis, Koning-Stadhouder Willem III en Koningin Mary Stuart.

Deze week startte het tuinseizoen en zijn de kuipplanten en de Delfts blauwe tuinvazen weer te zien. De 45 vazen, vorig jaar vervaardigd naar 17e-eeuws voorbeeld, zijn gevuld met exotische planten en vormen echte blikvangers in de barokke paleistuinen. In het tuinseizoen worden ook de tuintours en botanische tours weer aangeboden.

 

[youtube id=”9Mq77a82pn8″ width=”600″ height=”350″ autoplay=”no” api_params=”?rel=0&controls=0&showinfo=0″ class=””]

 

Oranje wandeling
Het Paleis, de barokke tuinen en het achterliggende paleispark horen bij elkaar. Het hofleven speelde zich behalve in het paleis ook af in de tuinen en het paleispark, waar de Oranjes gingen wandelen, varen en zwemmen.

Vanaf begin dit voorjaar is de Oranje wandeling weer open. Via het einde van de barokke tuinen gaat de wandelroute door een deel van het achterliggende paleispark langs de veldvijvers met het Badpaviljoen, Theepaviljoen en de koninklijke Botenhuizen. De Oranje-wandeling door het paleispark duurt een uur en is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

 

Paleis Het Loo
Koninklijk Park 1
7315 JA Apeldoorn

 

Foto: Wikimedia Commons, Paul Blonk: Paleis Het Loo, Baroktuin met Haagprieel.
Filmpje: Paleis Het Loo.