Lathyrus Festival 2019 – Vanaf donderdag 4 tot en met zondag 7 juli wordt bij Boerderijwinkel Hoeve Ravenstein opnieuw het Lathyrus Festival 2019 georganiseerd, prinses onder de bloemen.

Lathyrus Festival 2019

Pronkerwt, prinses onder de bloemen

Een heerlijke geur, zijdeachtige bloemen en heldere kleuren zijn kenmerkend voor de eenjarige lathyrus (Lathyrus odoratus), in de volksmond pronkerwt. De vlinderbloemige lathyrus bloeit in een grote verscheidenheid aan kleuren en kleurschakeringen, van zachte pasteltinten tot helderrood, roze, zalmkleur, violet, blauw en wit en zelfs tweekleurig. Het is een plant en snijbloem die in de vorige eeuw enorm gewaardeerd werd door diverse koningshuizen over de hele wereld. Vooral omdat de bloemen de paleizen vulden met hun heerlijke aroma.vPrinses Juliana was zo’n liefhebster van Lathyrus. Zij had een heel bijzondere collectie.

 

 

Lathyrus odoratus

 

Soestdijk

Henk Regterschot hoofd van de Koninklijke hoveniers op Soestdijk werkten samen met zijn collega’s in de koninklijke tuin en kas. Zijn passie is om de allermooiste lathyrus van de wereld te kweken. Rechterschot is inmiddels ook al jaren actief in de moes- en bloementuin van Boerderijwinkel Hoeve Ravenstein.
Samen met de familie Tupker begon de tuinman 5 jaar geleden met het kweken van de Lathyrus. Vier jaar op rij won Hoeve Ravenstein de eerste prijs op de Nationale Tentoonstelling.

 

 

Plukboeket

Om liefhebbers van de bloem te laten genieten, organiseert de familie Tupker jaarlijks het Lathyrus Festival. In de expositieruimte van de hoeve is een bijzondere tentoonstelling te vinden. Vol met de bloemen van Henk Rechterschot. Er zijn bijvoorbeeld boeketten, vazen en bloemstukken. In de groente-, kruiden- en bloementuin bloeien vele varianten van de Lathyrus. Enkele soorten staan al ver genoeg in bloei om door de bezoekers (op-op) geplukt te kunnen worden. In het Boerderijlokaal is bovendien een filmimpressie te zien over het proces en de geheimen die schuil gaan achter het kweken van de winnende bloem.

Praktische informatie

-donderdag 4 juli vanaf 11:00 tot en met 17:00 uur.
-vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 juli vanaf 10:00 tot 17:00 uur.

www.hoeveravenstein.nl

 

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Lathyrus Festival 2018 in Baarn

Nog meer over Lathyrus

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

Lathyrus Odoratus in de schijnwerpers

Lathyrus Festival 2018 in Baarn