OEGSTGEEST – Voor de Juf! Hier zit ik dan, het is 12 uur precies op maandag 5 oktober, mijn hoofd zit vol, de adrenaline stroomt nog door mijn lijf en de indrukken flitsendoor mijn hoofd. Het is vandaag de Dag van de Leraar en de dag van “Een 10 voor de juf”, de dag waarop de zo welverdiende waardering getoond wordt aan juffen en meesters.

Juf Monique

In alle vroegte stappen we vanmorgen de auto vol vrolijke bloemen en planten in. We gaan op missie, bijna niemand weet nog waarheen, maar wij wel en we hebben er zin in. Vandaag gaan we op pad naar de winnares van de facebookactie van Een 10 voor de juf, de leukste en liefste juf van 2016. Wie dit is, moet nog geheim blijven en dus blijf ook ik, als grote uitzondering, even helemaal stil op social media. Ok, op een klein trigger berichtje na dan, even vanuit de auto. Ik kan het natuurlijk niet laten…… Social Media is snel, dus een verkeerd woord, kan de verrassing al verpesten en dat is het laatste wat je wil.

Juf Monique
Vrolijk kletsend reizen we af naar Waalwijk, naar basisschool de Hoef & Hugo. Het blijft een spannend moment, zeker als blijkt dat er om 7.15 uur al twee dames voor een gesloten deur staan te wachten. Het zal toch niet………. Juf Monique zal toch niet nu al aanwezig zijn???? Wat aarzelend lopen we op de dames af en al snel blijkt dat zij bij het “complot” horen. Het zijn de dames van Koffietijd van RTL4, die net als wij op dit tijdstip dringend aan koffie toe waren. Maar niks daar van, eerst die auto leeg, even de handen uit de mouwen. Vele handen maken licht werk en al snel kunnen we het lokaal in om te versieren met allerlei vrolijke bloemen en planten. Op de achtergrond krijg ik mee wat het exacte plan is en dat er door Koffietijd “semi-live” opgenomen wordt. Geen tijd dus voor fouten, geen kans op nog een keer over doen. Nee alles moet in een keer goed.

juf_moniqueBloemenzee
Langzaam druppelen de eerste kinderen van groep 7/8 binnen, die allemaal stuk voor stuk laten merken hoe spannend en leuk ze dit vinden. Alle bloemen en planten in de klas worden bekeken, aangeraakt en vergeleken. Logischerwijs verschillen de smaken en wordt er zelfs nog even snel onderling geruild. We praten wat, maken foto’s en voelen ook bij onszelf de spanning opkomen. Nog even, nog heel even en dan is het zo ver. We zoeken met de telefoons in de aanslag de beste plekjes op, zorgen dat we niet in de weg staan, maar toch alles vast kunnen leggen en dan is het zover…………

Blij, trots en overdonderd
Juf Monique wordt onder het toeziend oog van haar leerlingen, haar familie en haar collega’s het lokaal ingeleid. Ze is totaal overdonderd, totaal verrast, laat alles over haar heen komen en bij de aanblik van al die mensen, onder het oog van de camera breekt ze even. Ik kijk in haar ogen, kijk naar haar familie en weer terug en voel ook bij mezelf even een traan. Ze is blij, ze is overdonderd, ze is trots en in de glimmende ogen van haar leerlingen zie je het ook…….ze zijn trots! Trots op hun juf Monique, de leukste, de beste, de liefste en de meest gewaardeerde juf.

Lof en waardering
Er volgen veel woorden van lof van de directeur van de school Jan Veenstra, Wethouder van onderwijs Brekelmans en van de voorzitter van de stichting waar deze school onder valt. Woorden van lof, waar vooral heel veel oprechte trots uit spreekt. Niet omdat het zo hoort, niet omdat de camera’s draaien, nee deze mensen zijn oprecht trots dat “hun” Monique hier in het zonnetje gezet wordt. En Monique zelf…….. die weet in al dit geweld vooral te uiten met hoeveel liefde ze haar werk doet, hoe graag ze doet wat ze doet en juist op deze school met dit team, want ze doet dit niet alleen……

Betrokkenheid bij elk kind
Terwijl Monique de pers te woord staat, worden wij bijgepraat door Jan. Hij vertelt ons meer over de achtergrond van de school, hoeveel oog de juffen en meesters van deze school hebben voor hun leerlingen, over de bijzondere combinatie die zij gekozen hebben van spel en theorie omdat nou eenmaal het ene kind beter is in “gewoon” leren en het andere in leren door middel van spel. Hoe elke klas met elkaar musicals maakt en speelt, niet pas in groep 8 nee het is een onderdeel van elk leerjaar, het is een manier om leerlingen zich te leren uiten op een totaal andere manier dan ze gewend zijn, door spel, door drama. Jan spreekt vol passie, vol overgave, vol liefde voor zijn vak en voor zijn leerlingen en zijn collega’s. Je proeft de bevlogenheid, de betrokkenheid bij elk kind, elk individu. Niet een kind is hetzelfde, niet een kind is een nummer, ze verdienen elk hun eigen aandacht, want elk kind is speciaal!

En als ons bezoek er bijna op zit, we afscheid nemen van een klas vol blije en hyperactieve kinderen schudt juf Monique ons nog zichtbaar geëmotioneerd de hand. Ze bedankt ons vanuit haar hart en toont ons haar waardering. En ja, dan zijn ook wij gewoon mensen, gevoelig voor dit soort woorden, gevoelig voor dit gevoel. Ja ook dit is weer zo’n mooi “Flower Your Moment momentje”.

leandra_de_boefLeandra, bloemrijk dichter en verhalend schrijfster, actief in de sierteelt in diverse functie, specialiteit social media. Betrokken bij project Een 10 voor…, en auteur van het blog Leandra in sierteeltland.