LED-kweeklampen – Omdat voor veel mensen de koude periode te lang duurt, halen we het voorjaar graag naar voren. Zoals telers van bollen dat doen met hun bol-op-pot bloeiers die door voortrekken al tijdens de Kerst te koop zijn. Hetzelfde doen we met zaden. We helpen een handje door ze warm te zetten en te verwennen met groei- of kweeklampen.

LED-kweeklampen

Wie aan kweeklampen denkt, denkt al snel aan wiet, maar er zijn natuurlijk nog veel meer exotische planten die je met nagebootst zonlicht tot een optimale ontwikkeling kan brengen; in groei, bloei, kleur, smaak. Wat dacht je van bijzondere pepers, vanille of orchideeën.

Wie een dak boven zijn hoofd heeft, kan tegenwoordig met LED-kweeklampen aan de slag. De verlichtingssystemen zijn speciaal voor indoor gebruik ontwikkeld. Veel keus en ook betaalbaar: https://www.grodttrading.nl/

Wij zijn de wereldtop

De Nederlandse tuinbouw is de top van de wereld als het gaat om het produceren van planten met behulp van de meest geavanceerde technieken. De laatste jaren ligt er een sterke focus op licht, zowel vanuit het oogpunt van plant-ontwikkeling als het streven naar een duurzamere wereld.

Technieken die in de industrie hun waarde bewijzen, sijpelen altijd door naar de consumentenmarkt. Zo ook met kweeklampen. Het aantal kweekhobbyisten groeit. Wie zich wil aansluiten bij dat uitdijende legertje zelfkwekers zal zich eerst moeten verdiepen in wat er zoal aan lichthulpmiddelen te koop is. Welke geheimen bijvoorbeeld gaan er schuil achter LED-kweeklampen?

LED-kweeklampen

Lichtpunten

LED staat voor Light Emitting Diode, bij een LED-kweeklamp is de lamp opgebouwd uit meerdere afzonderlijke lichtpunten. De technologie is hoog ontwikkeld, er zijn vele soorten lampen in omloop. De voordelen van LED zijn onmiskenbaar:

  • LED-kweeklampen verbruiken beduidend minder energie dan traditionele lampen.
  • LED is efficiënter. De omgevingstemperatuur blijft een stuk lager.
  • Je kan de lichtbron dichter op de plant zetten zonder die schade toe te brengen.

Alle lichtkleuren

De meeste LED-kweeklampen bevatten een full spectrum aan licht. Dat betekent dat de lamp alle
benodigde lichtkleuren bevat die de plant nodig heeft om te groeien en te bloeien. Dat is weer nodig omdat de groeifase en de gloeifase om verschillende soorten lichtkleuren vragen.

Welke LED kweeklamp het best bij je past, hangt natuurlijk van de vraag af waarvoor die de kweeklamp gaat gebruiken. Een vuistregel is: lampen met hoge wattage geven een hogere opbrengst en bestrijken een groter oppervlak. LED-kweeklampen zijn een uitstekende optie voor mensen die groente, cressen of planten willen kweken in een indoor omgeving. Bepaal wat de juiste lamp voor jouw doel en budget is.

Fotocredits introfoto: Nik Shuliahin, op Unsplash.