Orchidee – Orchideeën en moederdag, het is een klassieke combinatie. De meest geliefde kamerplant voor de meest vereerde vrouw. De orchidee is het perfecte kado, omdat het bij alle leeftijden en stijlen past. Er zijn meer dan 25.000 soorten, al zie je bij de bloemist vooral de toppers uit de tropen. De bloem is er in beeldschone kleuren, van poederige pastels tot candy pink of zenwit. Er zijn er zelfs met tijgerprintjes, koeienvlekken en streepjes.

Orchidee en moederdag

Bloeiend leven

Onze kennis van de orchidee is groter dan die van andere planten. Dat we de plant beter niet in direct zonlicht zetten, dichtbij de centrale verwarming en de fruitschaal zijn verzorgingstips die tot onze parate kennis horen. Maar waar we minder of niets van weten is hoe orchideeën worden gekweekt. Misschien is het daarom leuk om deze film, gemaakt door Ter Laak Orchids, eens te bekijken. Het gaat over de geboorte en het leven van de orchidee voordat die bij ons op de tafel staat.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Orchid Store

Grenzend aan de kwekerij bevindt zich de Orchid Store. Hier kun je als consument een mooie Phalaenopsis, bloeiend boeket of compleet arrangement uitzoeken. Kraakvers vanuit de kas. Ter Laak wil je tenslotte de topkwaliteit van hun duurzaam gekweekte orchideeën laten ervaren. En dat niet alleen, vanuit de Orchid Store heb je direct zicht op de kwekerij en bijbehorende automatisering. Zo zie je precies waar jouw plant vandaan komt.

Meer informatie Ter Laak Orchids.

orchidee ter laak

Hoe je Phalaenopsis te verzorgen?

Temperatuur & licht

De Phalaenopsis groeit goed bij normale kamertemperaturen, bij voorkeur tussen 18°C en 22°C. Zet de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht in de zomermaanden (april t/m augustus). Hierdoor kunnen de bladeren geel kleuren. Het uitvallen van bloemknoppen of bladeren kan daarentegen juist wijzen op een gebrek aan licht.

Water & voeding

Geef de Phalaenopsis 1x per week water (mini’s 2x per week). Dompel de kweekpot gedurende 10 minuten onder in een laagje water. Zo hebben de wortels voldoende tijd om het water op te nemen. Vervolgens kun je de Phalaenopsis weer terug zetten in de sierpot. Let op dat er geen water in de sierpot blijft staan; de orchidee houdt niet van natte voeten. Voor optimaal bloeiplezier geef je de orchidee 1x per maand voeding.

Arrangementen

Staat jouw orchidee in een arrangement en is onderdompelen niet mogelijk? Leg dan 2x per week 2 ijsklontjes náást het blad van de plant óf giet 2x per week 40 cc water naast het hart van de plant.

Boeketten

Snijd de bloemstelen schuin af (2cm) en plaats het boeketje in een schoon vaasje met lauw water. Voeg vervolgens wat snijbloemenvoedsel toe aan het water. Ververs het water 2x per week voor een optimaal resultaat en snijd gelijk weer een stukje van de steel af.

Wist je dat…
…je de luchtwortels die boven de pot uitsteken kunt afknippen?
…je aan grijze wortels kunt zien dat de plant water nodig heeft?