Let op je tuin – Er leek geen einde aan te komen, aan het stijgen van de huizenprijzen. Maar nu de rente stijgt, stijgt ook de hypotheekrente. Dat betekent dat lenen duurder en het bedrag wat je mag lenen lager wordt. In delen van het land zakken daardoor de huizenprijzen, zijn er minder bezichtigingen en wordt overbieden uitzonderlijk.

Let op je tuin

Woningwaarde vermeerderen

Kopers zijn voorzichtiger geworden. Maar de verkopers ook. Genoeg huizenverkopers die nu pas op de plaats maken en eerst willen vaststellen wat hun huis nu precies waard is. Logisch. Wilt u uw huis verkopen, dan is het verstandig om een taxatie van uw huis te laten uitvoeren. Een gecertificeerde taxatie geeft een schat aan informatie waar u uw voordeel mee kan doen.

Energielabel

Zo levert een taxatierapport een to do lijstje op, waarmee je met wat simpele (of minder simpele) ingrepen de waarde van je woning kan vergroten.
Waar men in deze tijden van gasschaarste vooral naar kijkt, is het energielabel. Hoe groener het label, hoe beter voor de uiteindelijke verkoopprijs. Het ligt het meest voor de hand om te kijken hoe goed je woning is geïsoleerd. Beschikt je huis over vloer-, muur- en dakisolatie en zijn er dubbele ramen, dan ben je al een heel eind. Zonnepanelen is natuurlijk ook een pre.

planten op veengrond

Groene tuin

Wat wel eens vergeten wordt, is dat groen ook bijdraagt aan de waardevermeerdering. Begin deze eeuw stelden de onderzoekers Bevries en Vreke vast dat vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw, een woning in een groene omgeving een streepje voor heeft bij kopers. En zeker sinds corona is de hoveniersbranche sterk gegroeid, omdat mensen vanuit hun huis graag op een mooi verzorgde tuin willen kijken.

Salomonszegel en Gebroken Hartje

Een groene tuin is in tijden van klimaatdiscussie en biodiversiteitsbezorgdheid populair. En denk niet dat een tuin op het oosten of noorden of een tuin met een beperkt aantal zonuren niet mooi kan zijn. Groen is te vinden voor elke tuin. Er zijn schaduwplanten die ieders hart stelen, zoals de prachtige klokjes van salomonszegel en het weemoedige gebroken hartje.
Mensen die vanuit de stad naar randgemeenten trekken of zelfs verder, kennen het, een huis met een tuin geeft een gevoel van rijkdom en geborgenheid. En de kinderen en huisdieren zijn er ook blij mee.

Verbeteringen doorvoeren aan je huis, zoals isoleren en het opknappen van je tuin leveren dus geld op. Zet jezelf maar eens in de rol van koper. Hoe reageert u op een woning met een gunstig energielabel en een tuin waaraan je niets meer hoeft te doen, dan het tuinmeubilair een plekje geven? Dus let op je tuin als je je huis te koop zet.

Fotocredits, tweede foto, Julian Hochgesang, op Unsplash.