HILLEGOM – Voor de meeste vaste planten is een zonnige tuin perfect. Er zijn talloze zonaanbidders waarmee je de mooiste combinaties maakt. Schijnt de zon in de zomer minstens vijf uur in je tuin? Dan heb je een zogenoemde ‘zonnige tuin’.

Zonaanbidders

Er zijn veel vaste planten die van warmte houden en goed tegen droogte kunnen. Denk aan spoorbloem (Centranthus), blauwe distel (Eryngium), kattenkruid (Nepeta), bloedooievaarsbek (Geranium sanguineum), salie (Salvia), marjolein (Origanum) en vuurpijl (Kniphofia).

leucanthemum

echinacea purpurea white swan

 

 

 

Leucanthemum & Echinacea
Planttijd

Zowel het voorjaar als najaar zijn prima periodes om vaste planten een plekje in je tuin te geven, mits het niet vriest. Vaste planten met verschillende bloeitijden zorgen van het vroege voorjaar tot ver in de herfst voor veel kleur en sfeer in de tuin. De opbouw van de planten is bij voorkeur van laag naar hoog, zodat ze allemaal goed te zien zijn.

vaste planten

vaste planten

 

 

 

Helenium & Achillea


Must-have zonaanbidders

Bij het uitkiezen van een mix van vaste planten mogen must-have zonaanbidders, gewoonweg omdat ze zo mooi zijn. Duizendblad (Achillea) is er zo een, deze sterke plant is verkrijgbaar in veel kleuren. Ook rode zonnehoed (Echinacea) is een juweeltje. De grote bloemen hebben een mooie vorm en trekken veel vlinders, bijen en hommels aan. Ridderspoor (Delphinium) is een echte blikvanger. De lange, volle trossen zorgen voor veel kleur. Zonnekruid (Helenium) heeft vrolijke, goudgele bloemen en een bol hart. Verder zijn vlambloem (Phlox), klokjesbloem (Campanula) en margriet (Leucanthemum) ook onmisbaar op het lijstje zonaanbidders.

vaste planten

vaste planten

 

 

 

Delphinium & OriganumTips

Vergeet niet een aantal decoratieve bladplanten in je selectie toe te voegen. Ze zijn meesters in het verbinden van de verschillende bloemkleuren. Decoratieve bladplanten zijn planten met een grijsgroen blad, zoals alsem (Artemisia).

Meer over vaste planten op de www.perennialpower.nl

Meer vaste planten

Zie ook deze artikelen op GroenVandaag:
10 planten die het goed doen op kleigrond
10 planten die het goed doen op veengrond
10 planten die het goed doen op zandgrond
Vaste planten, wat zijn dat?