Lezing over moestuinieren – Op woensdagavond 20 april a.s. verzorgt Wim Bijma uit Amsterdam een presentatie over moestuinieren en vergeten groente. De organisatie van deze avond is in handen van Groei & Bloei Westland. Bijma vertelt zijn verhaal in een van de zalen van de Ontmoetingskerk, Anjerlaan 47 in Naaldwijk. Aanvang 20.00 uur.

Lezing over moestuinieren

Groentetuin

Wim Bijma kweekt driehonderd soorten groenten en kruiden in zijn groentetuin aan de Osdorperweg net buiten Amsterdam. Hij levert zijn producten alleen aan koks bij wie de liefde voor goed eten net zo diep zit als bij hem zelf. Wim organiseert ook rondleidingen in zijn groentetuin.

Handmatig plant hij groenten en gebruikt hij eigen zaden van oude gewassoorten. Er komen geen kunstmatige voedingsstoffen of kunstmest aan te pas. Bijma heeft een opleiding tuinbouw gevolgd, maar zegt zelf daar niets te hebben geleerd. Door fouten maken, leer je het vak, aldus Wim.

Enkele jaren geleden begon hij met het telen van zogenaamde vergeten groenten. Behalve tomaten groeien er spruiten, snijbiet, pastinaken en aardperen in zijn tuin.

De zaal is vanaf half 8 open. Entree voor leden is € 1,00; niet-leden betalen € 3,00. U bent van harte welkom.

Meer informatie over Wim Bijma.

broccoli,Eiwitrijke groente en fruit uit eigen tuin

Foto: Tyrrell Fitness And Nutrition op Unsplash

Groente is gezond

Boerenkool

Boerenkool kun je direct buiten planten. Doe dit bij voorkeur in de maanden juni of begin juli. Tegen de tijd dat de vorstperiode aanbreekt, zul je de boerenkool kunnen oogsten. Houd er rekening mee dat boerenkool veel ruimte nodig heeft om goed te groeien!

Spinazie

Spinazie plant je tussen half februari en half april of in de maand september. Deze bladgroente heeft behoefte aan een zonnig plekje en houdt niet zo van natte voeten. De bodem moet echter wel voldoende vocht vast kunnen houden.

Broccoli

Broccoli kun je vanaf april tot en met eind mei in de volle grond planten. Aangezien deze groente niet zo van schommelingen in temperatuur, vocht en voeding houdt is het ook een optie om de broccoli eerst in een pot te kweken.

Meer over de moestuin lees ook dit artikel op GroenVandaag: Eiwitrijke groente en fruit uit eigen tuin