HILLEGOM- 14 vaste moestuinplanten. Iedereen kan moestuinieren. Met vaste planten maak je in een handomdraai een mooie en makkelijke moestuin. Superleuk om te doen, en je kunt er jarenlang van oogsten, plukken en genieten. Het grote voordeel van vaste planten is dat ze elk jaar weer terug komen. Je plant ze maar één keer om er jarenlang plezier van te hebben.

14 vaste moestuinplanten

15 vaste planten voor makkelijk moestuinieren

Makkelijk moestuinieren

Moestuinieren kan overal. Zelfs in een kleine tuin, op het balkon of dakterras. Het is handig om met een vierkantemetertuin te werken. Doordat de planten daarin overzichtelijk bij elkaar staan, is het moeiteloos bij te houden. Moestuinieren kan ook in houten kisten of een verzameling potten en bakken. Zorg er wel voor dat overtollig regenwater kan weglopen via gaatjes in de bodem.

Vaste planten als smaakmakers

Elke vaste moestuinplant heeft zijn eigen inbreng in de keuken. Soep krijgt bijvoorbeeld een heerlijke smaak met maggieplant (Levisticum), en venkel (Foeniculum) past goed bij vis. Echte salie (Salvia officinalis) is een lekkere toevoeging aan salades. Ben je een muntthee fan? Door zelf munt (Mentha) te planten heb je altijd verse munt binnen handbereik.

Voorbeelden van vaste moestuinplanten zijn: aardbei (Fragaria), artisjok (Cynara scolymus) en rabarber (Rheum rhabarbarum). Ook veel kruiden zijn vaste planten, zoals bieslook (Allium schoenoprasum), bergsteentijm (Calamintha nepeta), rozemarijn (Rosmarinus) en tijm (Thymus).

Agastache

Dropplanten zijn goede insectentrekkers (vlinders, bijen, hommels). De plant ruikt naar anijs vandaar de Nederlandse naam anijsnetel. Agastache ‘Blue Fortune’ bloeit vanaf juni tot in september. De hoogte bedraagt 80-100 cm.

Pluktuin

Hou je van bloemen? De moestuin is een ideale plek om ze te laten groeien.Vaste kruidenplanten zijn echte musthaves omdat de meesten prachtige, eetbare bloemen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de bloemen van muskuskaasjeskruid (Malva moschata), salie (Salvia (microphylla) en dropplant (Agastache). De bloemen lokken ook bijen, vlinders en andere insecten, wat goed is voor de biodiversiteit.

Tips

Zet mooie eetbare planten, zoals artisjok, als echte blikvangers tussen de sierplanten in de border.
Ontdek meer eetbare vaste planten op www.perennialpower.nl.

Foto-credits: iVerde

cynara scolymus - artisjok