Moestuin – Steeds meer mensen beginnen een eigen moestuin. Want wat is er nou leuker dan je eigen groenten en kruiden te kweken, zodat je precies weet wat je eet? Een moestuin beginnen is makkelijker dan je denkt.

Moestuin

Waar moet je allemaal op letten als je een moestuin begint?

Gastartikel
schrijver: Daphne van Mosselveld

Tijd van het jaar

De beste tijd om een moestuin te beginnen is in het voorjaar, oftewel na de vorstperiode. Je kan bijna het hele jaar beginnen, maar wanneer je in maart/april begint pak je het hele seizoen mee en heb je de meeste kans op een mooie oogst.

De ideale ligging

Als je een moestuin wilt beginnen, is het kiezen van de ligging een van de belangrijkste dingen. Kies een plek uit waar de zon minimaal 6 tot 8 uur per dag schijnt, oftewel zoveel mogelijk. Houd rekening met de schaduw van bomen, struiken of gebouwen. Tip: zorg voor een zichtlocatie, zodat je gedurende de dag je tuin kan zien.

Daarnaast is het belangrijk dat de moesbedden van noord naar zuid lopen, op deze manier komt de zon tussen de rijen door en kunnen alle gewassen gelijkmatig rijpen. Tot slot moet de grond vlak zijn en iets aflopen naar het zuidoosten of zuidwesten, zo kan het regenwater goed weglopen.

aardbeienpH-waarde van de grond checken

Voordat je echt kunt beginnen raden we aan om eerst de moestuingrond te inspecteren. Check met een pH-meter de waarde van de grond.

De meeste gewassen houden van een neutrale tot alkalische grond, oftewel een pH-waarde van 7 -7,5. Als de pH-waarde niet goed is kan de grond nog bewerkt worden.

Indeling

Nadat de pH-waarde van de grond goed is kun je beginnen met het zaaien van zaden. Wel is de indeling van de moestuin nog belangrijk. Maak de bedden ongeveer 1 meter breed en maak daartussen paden van ongeveer 30 cm. Zo kun je overal goed bij en kun je de moestuin goed onderhouden. Plant de gewassen per groep bij elkaar, elke groep gebruikt namelijk zijn eigen voedingsstoffen.

Als je elk jaar een moestuin wilt onderhouden is het handig om een plattegrond te maken, zo weet je elk jaar wat je waar hebt gezaaid en kun je volgend jaar alles een plaatsje opschuiven zodat de grond gezond blijft.

Over de auteur: Daphne van Mosselveld werkt bij tuinexpress.nl
intro-foto, rgb stock, Graphic-girl, Trine Harritz Larsen.

Je kan ook een muurkas die als moestuin kan dienen, overwegen.