Lichtkunstfestival Arcen – Van 15 oktober tot en met 31 oktober zal Kasteeltuinen Arcen de poorten weer iedere avond openen voor een prachtige nieuwe editie van het lichtkunstfestival ‘Enchanted Gardens’. Een bijzondere ervaring in de meest feeërieke tuinen van Limburg. Een waar Ode aan het landschap in de verlichte tuinen van Kasteeltuinen Arcen.

lichtkunstfestival

Lichtkunstfestival Arcen

Het rondreizende Lichtkunstfestival, dat dit jaar voor de vierde keer Kasteeltuinen Arcen aan doet, maakt normaliter een tour langs verschillende Europese kastelen om bezoekers prachtige lichtkunst te tonen. Ook dit jaar zijn vanwege coronarichtlijnen al vele lichtkunstfestivals noodgedwongen afgelast. Dit najaar zijn de eerste festivals in Duitsland door kunnen gaan en zo ook in Kasteeltuinen Arcen. De lichtkunstwerken staan verspreid over het in totaal 32 hectare grote park. De route voert de avondgasten langs lichtkunstwerken en sfeerbeelden van de tuinen. De herfstsfeer wordt op een bijzondere manier benadrukt door de verlichting en de honderden kaarsen op de route. Enchanted Gardens is hét herfstuitstapje van 2021 in Noord-Limburg.

Internationale lichtkunstenaars

Tijdens Enchanted Gardens zijn in Kasteeltuinen Arcen verschillende indrukwekkende lichtkunstobjecten van internationale lichtkunstenaars te bewonderen. De route start op het Kasteelplein met “Shadows of the past” van Alexander Reichstein uit Finland. Bewoners van Kasteel Arcen uit lang vervlogen tijden schrijden als schimmen voorbij op de kasteelmuur.
In het Lommerrijk neemt het Belgische kunstenaarsechtpaar Tom & Lien Dekyvere ons mee in hun wereld van Rhizome! Deze installatie is gemaakt van duizenden meters verlicht fluorescerend touw aan elkaar geknoopt en speelt met perspectief door middel van licht en geluid. De structuur van het kunstwerk is een weerspiegeling van onze huidige samenleving, waar groepen mensen verbinden en loskoppelen, bewust en onbewust, vereist of gekozen. Net zoals de alchemisten van vroeger zoeken Tom & Lien Dekyvere naar onverwachte verbanden, op zoek naar de grenzen tussen natuur en technologie, tussen mens en robot, tussen dode en levende materie. Het kunstenaarsduo exposeerde Rhizome internationaal. Sydney (AU), Manchester (VK), Baltimore (VS) en Wuhan (PRC) zijn slechts enkele locaties om te noemen. En nu dus in Arcen.

Lichtkunst op dorpsplein

Dit jaar zal er ook een lichtobject te zien zijn op het dorpsplein van Arcen. Dit plein is openbaar en voor iedereen natuurlijk gratis toegankelijk. De “IcoSphere” is een object van Norman Körvers & Jonas Mostert (GER) dat elke avond te beleven is. In samenwerking met restaurants in Arcen is er een Herfstarrangement samengesteld, bestaande uit een middagbezoek aan de prachtige herfsttuinen, een 2-gangen diner, een IJsdessert van Clevers en een bezoek aan Enchanted Gardens. Het arrangement is te boeken via www.enchantedgardens.nl

Ode aan Limburgs landscahp

Tijdens de editie van dit najaar wordt ook weer een lichtkunstproject gecreëerd door basisschoolleerlingen uit Noord-Limburg. Thema dit jaar is “Ode aan het landschap”. Bijzonder is dat voor het eerst middelbare scholieren meedoen aan het project. De Topklas Kunst van het Valuas College in Venlo maakt een bijzonder lichtproject van meer dan 100 lichtpunten.

Enchanted Gardens lichtkunstfestival vindt plaats van 15 t/m 31 oktober 2021 in Kasteeltuinen Arcen. Het park is elke avond geopend van 19.00 tot 23.00 uur. Het aantal tickets per avond is nog beperkt om een veilig bezoek mogelijk te maken. Het online aankopen van een ticket met tijdslot is verplicht. Meer informatie en tickets via www.kasteeltuinen.nl

Kasteeltuinen Arcen

In het pittoreske dorpje Arcen, gelegen in de prachtige Maasduinen van Noord-Limburg ligt Kasteeltuinen Arcen. Kasteeltuinen Arcen is een van de meest veelzijdige bloemen- en plantenparken van Europa. Het park is 32 hectare groot en heeft meer dan 15 unieke tuinen en een historische buitenplaats met 17de-eeuws kasteel. Naast natuur en historie kan er gedurende het seizoen genoten worden van diverse extra activiteiten.

LEESTIP: Thuis sfeerverlichting? Houd het zuinig met LED: De eindeloze mogelijkheden van LED-licht

Meer over de kasteeltuinen

Kasteeltuinen Arcen organiseert gedurende het jaar diverse activiteiten en tentoonstellingen. Bijvoorbeeld deze:

Herfstig! florale expositie in Kasteeltuinen Arcen

Bloemenfestival Bloemig! in kasteeltuinen Arcen