AMSTERDAM – Ecosysteem. Naast bloemen en kamerplanten kun je je huis ook opfleuren met een ecosysteem. Een ecosysteem is een in glas omhuld zelfvoorzienend stukje natuur.

Als je een plantenliefhebber bent maar helaas niet over groene vingers beschikt, is een ecosysteem geschikt voor jou. Je eigen mini-tuin zonder dat je er dagelijks of zelfs wekelijks naar om hoeft te kijken.

Geschikte plantjes

In een ecosysteem kun je het beste een Fittonia, varens zoals de Phlebodium, kleine Calathea, Graslelie, Bladbegonia, Lepelplant, vleesetende plantjes of de Fluweelplant toevoegen. Deze zijn gewend aan een hoge luchtvochtigheid en kunnen zonder extra voeding leven.

 

Dit artikel is verzorgd door Danique Elizen.
Danique is eigenaar van Studioplant.

 

Ecosysteem

Het leukste? Zo’n ecosysteem maak je gemakkelijk zelf.

Stap voor stap

Stap 1: een schoon begin is de helft
Allereerst begin je met het schoonmaken van het glaswerk. Dit kun je het beste doen met een mix van water en groene zeep. Door het terrarium goed schoon te boenen, zal er minder snel schimmel ontstaan.

Stap 2: begin met hydrokorrels
Schoon glaswerk? Tijd voor een laag hydrokorrels. De korrels gemaakt met klei, zorgen ervoor dat er geen wortelrot ontstaat in je ecosysteem. Zorg dan ook voor een mooie egale laag.

Stap 3: een handvol houtskool
Na de laag hydrokorrels strooi je een handvol met actieve houtskool over de laag hydrokorrels. Let op! Strooi niet al je houtskool op één plek. Verdeel de houtskool over de gehele oppervlakte. Actieve houtskool gaat schimmel tegen. Altijd handig dus.

Stap 4: stevig laagje aarde
Nu de ondergrond van de bodem goed verdeeld is, is het tijd voor een flinke laag aarde. Zorg voor een laag van minstens 20 centimeter.

Stap 5: mini kamerplanten
De hoogste tijd om je ecosysteem te voorzien van groen! Denk hierbij aan stukjes mos en kleine kamerplanten. Je kunt het beste met je vingers een kuil graven in de aarde. Plaats een plantje in de kuil, graaf het plantje een beetje in en duw de aarde aan.

Stap 6: besproeien maar!
Zodra je tevreden bent met je zelfgemaakte ecosysteem is het tijd om te besproeien. Je kunt het beste slechts drie keer spuiten met een plantenspuit. En dan? De kurk of dop erop!

 

 

Je ecosysteem verzorgen

Zodra je een ecosysteem hebt gecreëerd is er toch nog verzorging vereist. In de eerste maand is het belangrijk om het volgende schema aan te houden: 3 dagen met de kurk op het glas, en dan weer 24 uur zonder. Dit proces herhaal je voor een maand. Zo kunnen de mini kamerplanten en het mos goed wennen aan hun nieuwe omgeving.

Het belang van condens

Ook is het de eerste maand mogelijk dat je nog eens moet besproeien. Dit kun je controleren door op het warmste moment van de dag te kijken naar het glas. Zit er condens aan de zijkant? Helemaal prima! Niets meer aan doen.

Merk je dat er al enkele dagen geen condens aan de zijkant zit? Besproei dan één of twee keer met een waterspuit. Dit laatste kun je beter niet doen na de eerste maand. Dit kan voor verwarring zorgen in je ecosysteem.

ecosysteem

Geen groene vingers nodig

Een ecosysteem is erg ideaal voor de plantenliefhebber zonder groene vingers! Met uitzondering van de eerste maand heeft een ecosysteem namelijk geen verzorging nodig. Zo kun je extra genieten van je zelfgecreëerde stukje groen.

Ook opnieuw bewateren of luchten van je ecosysteem is niet nodig. Dit kan juist fataal zijn! De plantjes zijn namelijk na die eerste maand gesetteld. En dan gaat het ecosysteem lekker zijn eigen gang! Het blijft immers natuur. En natuur vindt altijd wel een weg. Met of zonder schimmel. Niets om je zorgen over te maken!

 

Lees ook op GroenVandaag het artikel over Luchtplantjes.