Je eigen gesloten ecosysteem – Naast bloemen en kamerplanten kun je je huis ook opfleuren met een gesloten planten ecosysteem. Een ecosysteem is een in glas omhuld zelfvoorzienend stukje natuur.

Als je een plantenliefhebber bent maar helaas niet over groene vingers beschikt, is een ecosysteem, ook wel terrarium genoemd, geschikt voor jou. Je eigen mini-tuin zonder dat je er dagelijks of zelfs wekelijks naar om hoeft te kijken.

Je eigen gesloten ecosysteem

ecosysteem

Geschikte plantjes

In een terrarium kun je verschillende tropische planten gebruiken. Geschikte planten voor in een ecosysteem zijn:

  • Aglaonema
  • Asparagus
  • Calathea
  • Chlorophytum
  • Coffea Arabica
  • Ficus Bonsai
  • Fittonia
  • Hypoestes
  • Peperomia
  • Pilea Peperomioides
  • Sedum
  • Spathiphyllum
  • Syngonium
  • Varens
  • Vetplanten
  • Vleesetende planten

Deze plantjes zijn gewend aan een hoge luchtvochtigheid en kunnen zonder extra voeding in een terrarium leven.

calathea – plehbodium

Zelf een planten terrarium maken

Het leukste? Zo’n ecosysteem maak je stap voor stap gemakkelijk zelf. Je kunt ervoor kiezen om zelf alle benodigdheden samen te stellen of een compleet DIY pakket te kopen.

Stap 1: het glaswerk schoonmaken

Allereerst begin je met het schoonmaken van het glaswerk. Dit kun je het beste doen met een mix van water en groene zeep. Door het terrarium goed schoon te boenen, zal er minder snel schimmel ontstaan.

Stap 2: de eerste laag met steentjes of hydrokorrels

Schoon glaswerk? Tijd voor een laag steentjes of hydrokorrels. De steentjes of de korrels gemaakt van klei zorgen ervoor dat er een kleinere kans is op het ontstaan van wortelrot in je ecosysteem. Dit komt doordat de hydrokorrels overmatig vocht vasthouden. Maak een mooie egale laag.

Stap 3: een handjevol houtskool

Na de laag hydrokorrels strooi je een handvol met actieve houtskool over de laag hydrokorrels. Let op! Strooi niet al je houtskool op één plek. Verdeel de houtskool over de gehele oppervlakte. Actieve houtskool gaat schimmel tegen. Altijd handig dus.

Stap 4: potgrond

Nu de ondergrond van de bodem goed verdeeld is, is het tijd voor een flinke laag potgrond. Zorg ervoor dat de laag genoeg is om de wortels van de plant in te kunnen graven.

Stap 5: mini kamerplanten toevoegen

De hoogste tijd om je ecosysteem te voorzien van groen! Denk hierbij aan bolmos en kleine kamerplanten. Je kunt het beste met je vingers een kleine kuil graven in de aarde. Plaats een plantje in de kuil en duw de aarde aan, zodat de plant goed kan wortelen.

Stap 6: besproeien maar!

Zodra je tevreden bent met je zelfgemaakte terrarium is het tijd om de planten te besproeien. Je kunt het beste slechts drie keer spuiten met een plantenspuit. En dan? De kurk of deksel erop!

ecosysteem

spathyphillum – lepelplant

Je zelfgemaakte terrarium verzorgen

Zodra je een ecosysteem hebt gemaakt, is er toch nog wat verzorging en onderhoud nodig. Als je ziet dat er te veel condens ontstaat op het glaswerk, kun je het volgende schema aanhouden: 3 dagen met de kurk op het glas, en dan weer 24 uur zonder. Dit proces herhaal je voor een maand. Zo kan het overtollige vocht uit het ecosysteem verdampen.

Het belang van condens

Ook is het de eerste maand mogelijk dat je nog eens moet besproeien. Dit kun je controleren door op het warmste moment van de dag te kijken naar het glas. Zit er condens aan de zijkant? Helemaal prima! Niets meer aan doen.

Merk je dat er al enkele dagen geen condens aan de zijkant zit? Besproei dan één of twee keer met een waterspuit. Dit laatste kun je beter niet doen na de eerste maand. Dit kan voor verwarring zorgen in je ecosysteem.

ecosysteem

Geen groene vingers nodig

Een ecosysteem is erg ideaal voor de plantenliefhebber zonder groene vingers! Met uitzondering van soms wat extra vocht, of juist het luchten van het terrarium, heeft een ecosysteem namelijk geen verzorging nodig. Zo kun je extra genieten van je zelfgecreëerde stukje groen.

Het opnieuw bewateren of luchten van je ecosysteem is niet altijd nodig. Sommige terrariums kunnen gelijk zonder interventies groeien. Ga je dan toch meer water geven of haal je de deksel eraf? Dit kan juist fataal zijn! Als de plantjes gesetteld zijn, laat het ecosysteem lekker zijn eigen gang gaan! Het blijft immers natuur. En natuur vindt altijd wel een weg. Met of zonder schimmel. Niets om je zorgen over te maken!