Klaar voor het voorjaar – Wij hebben er nu al zin in: het voorjaar. Heerlijk buiten in het zonnetje zitten en genieten van al het groen en de bloemen. Maar om van al het groen en de bloemen te genieten, is het wel belangrijk dat je planten de vorst doorkomen en je ze klaarmaakt voor het voorjaar. Maar hoe zorg je nu precies voor je planten? In deze blog wordt het uitgelegd.

Klaar voor het voorjaar

klaar voor het voorjaar

foto, Pixabay

Bescherm je planten

In februari en maart kan het weer erg wisselvallig zijn. Na een langere periode van mooi weer kan het soms toch ineens weer goed vriezen of erg hard gaan waaien. Bij dit soort weersomstandigheden is het verstandig om de planten goed te beschermen. Het zou immers zonde zijn als de planten kapot vriezen of takken afbreken door de harde wind.

Vorst en wind

Met beschermhoezen kun je de planten goed beschermen tegen deze weersomstandigheden. De beschermhoezen zijn in verschillende maten verkrijgbaar, zo is er voor elke plant een geschikte beschermhoes! Je kunt eenvoudig de beschermhoezen om de plant heen doen. Door het touwtje aan te trekken zorg je ervoor dat de beschermhoes vast om de plant heen zit en geen kant op kan. Mochten de weersomstandigheden echt heel slecht worden, dan kun je ervoor kiezen om planten in pot naar binnen te verplaatsen of in de luwte te zetten.

Bij planten die in de grond geworteld zijn gaat dit natuurlijk wat lastiger, maar daarvoor zijn de beschermhoezen ideaal. Door je planten goed te beschermen kun je langer genieten van en zal je ze weer volop zien bloeien en groeien in de lente en zomer!

zomer in de tuin

foto, Pixabay

Planten snoeien

Wanneer het zonnetje dan toch echt langzaam doorkomt en de kans op vorst kleiner wordt, is het tijd om alle planten, struiken en hagen klaar te maken voor het voorjaar. Pak de snoeischaar erbij en begin met het snoeien van de planten, struiken en hagen. Snoei bij voorkeur net boven de plekken waar jonge takken naar buiten richten. De jonge takken zullen verder groeien, waardoor de struik zijn open structuur behoudt. Oude takken en over elkaar groeiende takken kun je het best verwijderen.

Maak wel gebruik van een snoekkalender. Niet elke plant of struik moet je snoeien in het voorjaar. Planten die in het voorjaar bloeien, zoals Forsythia, Kornoelje en Magnolia, moet je niet snoeien in het voorjaar. Coniferen kun je het best in de zomer snoeien.

zomerbloeiende planten in bakken

De mooiste plantenbakken

Hoe heerlijk is het om straks lekker buiten in het zonnetje in je prachtige tuin te zitten? Tijd om je tuin naar smaak aan te kleden, zodat jij straks lekker weg kunt dromen. Met een paar prachtige planten en bloemen fleur je je tuin al gauw op en creëer je een zomerse sfeer. Wat denk je van een mooie vlinderstruik te plaatsen. Prachtig van kleur en trekt ook nog eens talloze vlinders aan!

Met plantenbakken kun je je tuin ook mooi aankleden. Kies bijvoorbeeld voor cortenstaal plantenbakken. Deze geven een stoere en industriële uitstraling aan je tuin. Je kunt ook kiezen voor mat zwarte plantenbakken, of juist opvallende kleurrijke planten bakken. Je kunt het helemaal naar smaakje gang gaan! Prachtige bloeiers erin en je hebt jaloersmakende eyecatchers.

sfeervolle tuin

foto, Elviss Railijs Bitāns, op Pexels

Tuinaccessoires

Naast planten en bloemen kun je je tuin natuurlijk ook aankleden met accessoires. Kies bijvoorbeeld voor mooie lantaarns die ’s avonds je tuin kunnen verlichten. Wil je het groter aanpakken? Een overkapping met een heerlijke loungeset erin is in dat geval een goede keuze. Ideaal voor wanneer je buiten wilt zitten terwijl het regent, of wanneer je juist lekker in de schaduw wilt zitten wanneer de zon volop schijnt. Ook overkappingen kun je helemaal aankleden naar wens. Momenteel is tuinaankleding in Ibiza style helemaal trendy. Zomerse tinten en printjes die je een vakantiegevoel geven. Wie wil dat nou niet?

Fotocredits introfoto, Oleksandr Pidvalnyi op Pexels.