Afrikaantjes. De indrukwekkende Tagetes erecta is klaar voor het voorjaar. De plant wordt ook wel groot Afrikaantje genoemd. Deze opvallende plant groeit in Midden-Amerika waar zijn oorsprong ook ligt. Warme temperaturen en zon, daar houdt deze plant van. Benieuwd naar de mogelijkheden van Tagetes erecta?

Tagetes

bonanza-tagetes erecta

Soorten Tagetes

Er zijn vele soorten Afrikaantjes. Denk aan de Tagetes patula, het kleinere broertje van de Tagetes erecta. De vrolijke Bonanza Serie™ is hier een perfect voorbeeld van. Men zegt ook wel dat deze soort stinkt, ze hebben een kruidige geur, maar ruiken misschien wel het meest naar de zomer in de tuin. Een groot verschil tussen de soorten is ook de grootte: de Tagetes erecta kan wel zo’n 50 cm (of meer) groot worden, waar zijn broertje klein blijft. Ook zijn bloem is groot en opvallend, een prachtige toevoeging in een border. Kijk bijvoorbeeld naar de imposante, grootbloemige Marvel™ II.

tagetes erecta

TIP

Als je Tagetes erecta zelf zaait zorg dan dat je ze op een warme, zonnige plek neer zet. Wanneer de kleine plantjes klaar zijn om naar buiten te gaan, plaats ze dan in een goed doorlatende en bemeste grond op een zonnig plekje en kijk vooral uit voor slakken. Vanaf juni zal hij prachtige bloemen geven tot het eind van de zomer. Oude bloemen wegplukken helpt daarbij.

Eetbaar

Wist je dat de bloem van de Tagetes erecta eetbaar is? De kleurige blaadjes zijn kruidig van smaak en een blikvanger op het bord. Kies voor de gele, oranje of goudkleurige bloemen. Dat hebben alle Afrikaantjes gemeen: hun kleur. Deze alleskunners zijn altijd geel, goud of rood/oranje kleurig.

tagetes-taishan

Bodem verrijken

Last van bodemaaltjes? Dan is de Tagetes erecta ook een perfect, natuurlijk bestrijdingsmiddel. Veel plantensoorten hebben last van bodemaaltjes, welke wortelproblemen veroorzaken. Tagetes erecta erbij planten is niet enkel een mooi aanzicht maar zorgt er ook voor dat de aaltjes doodgaan. Een veel betere manier van bestrijden dan met niet-natuurlijke middelen.
Een mooi plekje voor de plant is dus belangrijk tegen aaltjes, maar daarnaast zorgt de plant ook voor een goede bodemstructuur, waterdoorlaatbaarheid en een gezonde, levende, humusrijke bodem. Dat is natuurlijk weer goed voor de planten in zijn buurt.

Voedingssupplement

Ook in andere branches wordt gebruik gemaakt van de prachtige opvallende bloem van de Tagetes erecta. De bloem wordt gebruikt voor de winning van luteïne, een gele kleurstof en ook bekend in de Europese Unie als E161b. Daarnaast wordt de stof luteïne ook gebruikt als voedingssupplement.

afrikaantjesveld

Prachtige soorten Afrikaantjes

Plant Tagetes erecta in een border of pot. De Tagetes erecta soorten van PanAmerican Seed® zijn prachtig. Kijk bijvoorbeeld naar de sterke Taishan®, een plant met volle bloemen en veel bloemen op één compacte plant. De plant is goed te kweken in packs. Door zijn uniformiteit is de plant perfect in grote borders of in parken. Tijdens de Olympische spelen in Beijing, 2008 is Taishan gebruikt voor prachtige borders.

perfect bolvorm

De Marvel® II series klinkt al sprookjesachtig. De sterke, vertakkende plant wordt vooral  gekweekt op potten doordat hij fors en breed groeit. De prachtige kleuren van de bloem zijn een eyecatcher. De plant groeit hoger dan Taishan en zal zo’n 50 cm worden.

oranje zomerbloeier

Plukboeketten

Last but not least: de Xochi™! Deze nieuwe Tagetes erecta is een prachtige toevoeging in de tuin om zelf plukboeketten van te maken. Deze soort groeit hoog en kan wel een meter hoog worden. De grote, ronde en volle bloemen vallen echt op in een groot plukboeket.