HILLEGOM – Rozen snoeien. Struikrozen geven kleur en geur. Om ze in topconditie te houden, moet je de rozen snoeien en bemesten. Dit geeft een impuls aan de groei en bloei van de struik.

Rozen snoeien

Voorjaarssnoei

Als de vorst eind februari, begin maart is verdwenen, is het tijd voor de belangrijkste snoei; de voorjaarssnoei. Deze snoei geeft de struikroos een verjongingskuur. Dit doe je door eerst alle dode en zwakke of beschadigde takken weg te knippen. Snoei daarna de overgebleven takken rigoureus terug tot 15 cm boven de grond. Een kind kan de was doen!

TIP: Rozen in pot. Let er wel op dat een pot waarin een roos staat hoog genoeg is: minimaal 40 centimeter. Rozen groeien namelijk graag met hun wortels de diepte in.

In het najaar snoei je de rozenstruik om deze weer ‘netjes’ te maken voordat de winter begint. Je brengt de struik als het ware weer in vorm. Wees niet te rigoureus, en snoei niet lager dan kniehoogte. Snoei je korter dan kan er vorstschade ontstaan. Heeft de roos nog bottels? Snoei deze dan niet. Vogels smullen van het vruchtvlees en de zaadjes.

Bemesten

Jarenlang bloemen produceren is voor de rozenstruik topsport. Om daarbij te helpen geef je mest. Doe dit eind maart, half juni en half juli. Voedingsstoffen uit organische mest komen geleidelijk vrij. Meng het door de bovenlaag van de grond rondom de roos. Zo blijven je rozen gezond. Krijgt je struikroos gelig blad en donkere nerven? Gebruik dan kunstmest om snel bij te kunnen sturen.

Leuke weetjes over rozen snoeien

  • Gebruik een schone, scherpe snoeischaar en voor dikke takken een takkenschaar of handzaagje.
  • Vaak beginnen struikrozen al in maart te groeien. Deze kun je zonder schuldgevoel snoeien; er komen vanzelf nieuwe scheutjes.
  • Heb je andere rozen dan struikrozen in je tuin? Kijk op www.roses4gardens.nl voor tips over de manier van snoeien van verschillende soorten rozen.
  • Rozen zijn hongerlappen; gebruik speciale rozenmest met extra stikstof en kalium.

Dit artikel is verzorgd door Roses4Gardens. Fotocredits: iVerde.