Vrolijk viooltjes. Na alle wind en regen en kou lijkt het nu toch echt voorjaar te worden. Wie in tuincentrum of bouwmarkt is geweest heeft dat kunnen zien. De karren met de voorjaarsbloeiers staan er weer. Primula’s, Bellis, Madeliefjes, Vergeet-me-Nietjes en natuurlijk viooltjes. Heel veel violen, want wie voorjaar zegt, zegt viooltjes.

De ervaring leert dat in de tweede week van maart de verkoop van lentebloeiers weer op gang komt. Dat lijkt dit jaar ook weer het geval. Een breed aanbod van groot- en kleinbloemige violen in tal van kleuren staat ongeduldig te wachten op verhuizing naar de tuin. Met name de violen met een donker hartje zijn geliefd.

Vrolijke viooltjes

Voila viola

Grote bloemen, kleine bloemen, roze, zwart, oranje, blauw mét geel én wit, geurend of juist niet, met een olijk oogje of met strepen, er is altijd een variant waar je voor valt. Deze vroege lentebloeiers geven de tuin kleur en hebben een groot uithoudingsvermogen. Tegen de tijd dat ze uit hun krachten zijn gegroeid, zijn de eerste nazomer- en herfstviolen al in zicht. Dat maakt van viooltjes een ideale tuingenoot: veel bloemen, veel fleur, weinig werk.

Doorzetter

Er bestaan meer dan 500 soorten die vooral voorkomen op het noordelijk halfrond in gematigde streken, vaak op vochtige plekken met wat schaduw. Al ziet viooltje ook kans om te groeien tussen tegels. Het is een echte doorzetter. Het hedendaagse voort stamt af van twee heel oude soorten, de Quatre Saisons en het Russische viooltje.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Zwierend vieren bloemenmeisjes van Pennings de lente

Viooltjes, leuk om te weten

  • De oude Grieken en Romeinen kweekten ze al, voor onder andere lotions en Vinum Violatum, viooltjeswijn, een liefdesdrankje.
  • In ‘A Midsummer Night’s Dream’ van Shakespeare wordt ‘het sap van de heartsease’ (een Engelse bijnaam van het viooltje) op de oogleden van iemand die slaapt gesmeerd. Gevolg is dat diegene smoorverliefd zal worden op de eerste die hij/zij ziet als hij of zij wakker wordt.
  • Speciaal voor consumptie gekweekte viooltjes kun je eten, ze staan prachtig in een salade.
  • Viooltje is het symbool voor nederigheid.

Foto-credits: Mooiwatplantendoen en BloemebureauHolland.

violen