Makkelijke kamerplanten – Onderhoudsarme kamerplanten zijn de perfecte manier om groen aan je huis toe te voegen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de verzorging ervan. Kamerplanten kunnen een geweldige aanvulling zijn op elke ruimte en zorgen daarnaast voor een esthetische omgeving én een verbeterde luchtkwaliteit. Voor alle drukke mensen, of mensen met een gebrek aan groene vingers, kan het moeilijk zijn om de behoeften van veeleisende planten bij te houden. Gelukkig zijn er genoeg onderhoudsarme kamerplanten die minimale aandacht vragen en toch een prachtig bladerdek en bladkleur geven. Hierbij de lijst van de top 10 kamerplanten waar je weinig omkijk naar hebt!

Makkelijke kamerplanten

dracaena drakenplant

Dracaena

Plaats 10: De drakenboom

De drakenboom, ook wel Dracaena, is een uitstekende keuze voor wie een onderhoudsarme kamerplant zoekt. Deze plant heeft minimale zorg nodig, slechts af en toe water en matig licht om goed te gedijen. Zijn zwaardachtige bladeren kunnen wel een meter lang worden en zijn er in verschillende tinten, van diepgroen tot geelgroen; dit maakt het een geweldig pronkstuk. De drakenboom staat ook bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen en zijn vermogen om een lagere luchtvochtigheid te verdragen, waardoor hij ideaal is voor elk huis of kantoor.

Vergeet jij je planten vaak water te geven? Dan is de Dracaena een super handige plant: in de zomer hoef je deze plant maar één keer per twee weken en in de winter slechts één keer per maand water te geven. De drakenboom is moeilijk kapot te krijgen!

pannenkoekplant

Pilea peperomioides, foto wikicommons, Pepe-MS

Plaats 9: De pannenkoekplant

De pannenkoekenplant staat bekend om zijn unieke vorm die lijkt op een stapel pannenkoeken. Hij groeit het best als hij wordt blootgesteld aan helder maar indirect zonlicht en regelmatig water krijgt met lauw water, zodat het grondoppervlak tussen elke sessie kan opdrogen.

De pannenkoekenplant doet het ook goed bij een lagere luchtvochtigheid en wordt liever niet te vaak gestoord, dus zorg ervoor dat je hem voldoende ruimte geeft bij het oppotten. Door zijn unieke vorm is hij een opvallende verschijning in elke kamer en daarbij zorgt hij voor een natuurlijke luchtfiltering.

geldboom

Pachira

Plaats 8: De geldboom

De geldboom is een van de meest populaire onderhoudsarme kamerplanten – niet alleen vanwege zijn interessante uiterlijk, maar ook omdat hij geluk zou brengen. Hij doet het het beste in de buurt van helder indirect licht en heeft slechts een keer in de twee weken water nodig. Zorg er zelfs goed voor dat hij niet te veel water krijgt, want dit kan wortelrot veroorzaken.

Zijn glanzend groene bladeren blijven levendig met minimale inspanning van jouw kant, waardoor dit een ideale keuze is voor drukke huishoudens die wat extra geluk kunnen gebruiken in het leven.

Monstera Deliciosa

Monstera

Plaats 7: De Monstera

De Monstera is een tropische plant met grote hartvormige bladeren, die kleur en textuur toevoegt aan elke ruimte. Hij geeft de voorkeur aan helder indirect licht, dus zorg ervoor dat je hem bij een raam of dakraam zet. Doe dit echter niet te dichtbij, want direct zonlicht kan de bladeren na verloop van tijd verschroeien! Eens in de 7-10 dagen water geven is voldoende, maar zorg ervoor dat er geen water op de bladeren komt, want dat kan ze beschadigen!

Bij een goede verzorging zorgt deze plant het hele jaar door voor weelderig groen en verfrist hij tegelijkertijd de lucht om je heen; wat wil je nog meer!?

chlorophytum superplanten

Chlorophytum

Plaats 6: De graslelie

De graslelie is een groenblijvende vaste plant, wat betekent dat deze planten bij een goede verzorging jaren meegaan zonder dat ze veel aandacht nodig hebben. Ze geven de voorkeur aan gedeeltelijke schaduw of gefilterd licht, zoals bij ramen of deuren, waar ze niet te veel directe zon krijgen tijdens de middaguren. Zo blijft hun glanzende blad in alle seizoenen heldergroen.

De graslelies hebben regelmatig water nodig, maar wees voorzichtig met het geven van teveel water. Hierdoor kunnen hun wortels snel gaan rotten, wat uiteindelijk tot hun dood zal leiden.

Deze plant geeft prachtige bloemen in het voorjaar, waardoor hij perfect is om wat extra kleur toe te voegen aan je interieur. Denk er wel aan dat deze bloemen van korte duur zijn, dus verwacht niet dat ze lang blijven hangen.

houtspul, luchtplantjes

Tillandsia

Plaats 5: De luchtplant

Luchtplanten zijn een van de populairste onderhoudsarme kamerplanten van dit moment, vooral omdat ze kunnen overleven zonder aarde of regelmatige besproeiing. Alles wat ze nodig hebben is af en toe wat water (minstens één keer per week) en helder indirect licht (zoals bij ramen).

Zelfs in een koeler klimaat blijft de plant gezond, waardoor ze ideaal zijn voor elk huis, ongeacht het weer buiten! Door hun grote verscheidenheid aan maten passen ze overal. Van kleine plantenbakken op vensterbanken tot muren of als hangplant, waardoor je interieur een moderne en toch exotische uitstraling krijgt – wat wil je nog meer?

makkelijke kamerplanten

Aloë vera

Plaats 4: De Aloë Vera

Aloë Vera wordt al sinds de oudheid medicinaal gebruikt, vooral dankzij de helende eigenschappen in de dikke vlezige bladeren. Dit maakt de plant perfect voor iedereen die zowel medicinale als decoratieve voordelen in huis wil hebben, zónder al te veel onderhoud.

Deze vetplanten vereisen minimale aandacht. Geen direct zonlicht en af en toe wat water geven wanneer de grond droog aanvoelt. Ze zien er niet alleen geweldig uit, maar deze planten kunnen ook helpen de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren omdat ze gifstoffen absorberen die onder meer uit meubels of tapijten vrijkomen. Weinig onderhoud maar veel voordelen dus!

donkere hoekjes, sansevieria

Sansevieria

Plaats 3: De Sansevieria / Damestong

De sansevieria staat ook wel bekend als damestong omdat de puntige vorm van de plant van dichtbij op een menselijke tong lijkt. Deze is de laatste jaren steeds populairder geworden bij liefhebbers van onderhoudsarme kamerplanten, omdat ze gemakkelijk te verzorgen maar wel prachtig zijn. De bladeren zijn variërend van bonte soorten met patronen tot effen groen; voor ieder wat wils dus.

Deze sterke planten geven de voorkeur aan lichte plekken, zoals bij ramen. In de zomer vindt jouw Sansevieria het daarbij lekker als je eens om de 1 à 2 weken water geeft, maar in de winter hoef je maar elke 6 à 8 weken water te geven. Zoals we al zeiden: echt een plant die schittert in je interieur en die je best even mag ‘vergeten’

yucca

Yucca

Plaats 2: De Yucca plant

De Yucca of Palmlelie verdient in onze ogen een waardige plaats 2. Het is een mooie en bijzondere plant met lange, puntige bladeren en een dikke stam. Het grootste voordeel? Haar eigen waterreservoir! Het is echt waar; de Yucca slaat water op in zijn stam en verbruikt dit waterreservoir beetje bij beetje. Dit systeem heeft zijn oorsprong uit de droge woestijnen van de Amerikaanse provincie Texas. De Yucca overleeft simpel gezegd alles, zelfs als je de plant heel lang vergeet.

Het is wel belangrijk om de grond tussen het water geven door volledig te laten opdrogen. Zo blijven de wortels van de Yucca gezond!

makkelijke kamerplanten

Cactus

Plaats 1: De Cactus

Voor ons de duidelijke nummer 1 van deze top 10 makkelijke kamerplanten. Cactussen komen oorspronkelijk uit de ruwe woestijn en kunnen heel goed tegen een stootje. Een plekje in de volle zon of juist in de schaduw? Geen probleem. Wekenlang leven zonder water? Ook geen probleem!

Daarnaast is het aanbod bizar groot. Je vindt er dus ongetwijfeld eentje die je leuk vindt voor jouw interieur. Geef de cactus als het zonnig is een goede scheut water en laat de grond vervolgens bijna helemaal uitdrogen. Hoe lang hier tussen zit hangt van het seizoen en de cactus af. Kortom; de ideale plant als je weinig omkijk wilt hebben naar jouw kamerplanten!

Wat jouw levensstijl of tuiniersniveau ook is; in deze top 10 vind je ongetwijfeld de juiste kamerplant voor jouw interieur. Wat je ook kiest, het toevoegen van één (of alle) van deze onderhoudsvriendelijke opties draagt bij aan een mooi interieur én een verbeterde luchtkwaliteit; wie wil dat nou niet!?