Cactus, woonplant van de maand augustus. Of je nu houdt van funky vormen, felle kleuren of iets wat eruit ziet als een souvenir uit Jurassic Park, de cactus is altijd verrassend. Uit een stoïcijnse grijze bol kunnen zomaar knalroze bloemen komen. Er zijn er met ‘wiskundige’ patronen en er zijn stapelaars, zoals de vijgcactus, Opuntia.
De cactus kan heel oud worden, een levensmaatje. Welke plant kan dat nazeggen?

Cactus

cactus

Echte overlevers

Cactussen groeien in Afrika en Midden en Zuid-Amerika, zowel in de koude bergen als in de tropische Cariben. Het zijn echte overlevers die al sinds de prehistorie bestaan. Uit opgravingen in Mexico is gebleken dat mensen toen vijgcactussen kweekten om de vruchten.
Hoewel de planten vaak worden geassocieerd met de woestijn, zijn er maar een paar die tegen die extreme droogte kunnen. De meeste groeien in gebieden met 5-50 cm neerslag per jaar.

Nationaal symbool

Cactussen zijn in Midden-Amerika al eeuwenlang een gewaardeerde bron van voedsel, drank, medicijnen, gereedschappen en bouwmaterialen. In Mexico komt cactus zo vaak voor dat de plant zelfs het nationale wapen heeft gehaald, samen met een slang en een adelaar. Samen beelden ze de Tenochtitlan legende uit waarin verhaald wordt hoe de Azteken hun land toegewezen kregen.

woonplant
  • Meest Onderhoudsvriendelijke Woonplant Ooit.
  • Rustige huisgenoot die je zomaar kan verrassen met knoppen en kleuren.
  • Past goed in de woonstijl waarin inheemse en exotische planten worden gemixt.
woonplant

Vijgcactus

Van alle cactussen is vijgcactus misschien wel de opvallendste, omdat hij in platte schijven groeit. De eerste uitlopers zien eruit als oortjes of een kam, naarmate de plant groter wordt, krijgt ie vaak een wat grilliger silhouet. In bloei verandert de hele uitstraling: de bloemen zijn felgeel, dieprood, roze en oranje.

woonplant

Verzorging

Cactus staat graag licht en warm, en kan uitstekend tegen de volle zon.

  • Voldoende licht is echt belangrijk om hem happy te houden.
  • Bij voldoende licht is het een trage groeier.
  • Zeer matig water geven, liever iets te weinig dan teveel water.
  • Voeg in de zomermaanden wat cactusvoeding toe.
  • In de winter kun je de plant met rust laten. Geef dan nog minder tot geen water, om te overleven gaat plant bloemen (zaden) aanmaken.
cactus

Woonplant van de maand

De ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.

Voor meer informatie zie: www.mooiwatplantendoen.nl 

Fotocredits
-Unsplash, introfoto: Scott-Web.
-Unsplash, bloeiend in de natuur, Gabe Rebra.
-Unsplash, close, D
ejan Zakic.
Overige foto’s Bloemebureau Holland

Meer over de cactus?

Lees dan ook deze artikelen op GroenVandaag: