Je eigen tuinarchitect – Houten tuinelementen hebben een geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. In de vroegste beschavingen, zoals die van Mesopotamië en Egypte, werden houten structuren gebruikt om tuinen te verfraaien en te organiseren. De moderne trend van houten tuinelementen zoals bloembakken en meubels begon pas echt op te bloeien in de 19e eeuw, toen tuinieren en landschapsarchitectuur populair werden en burgers meer hadden te besteden.

Je eigen tuinarchitect

Behoefte aan gemak, snelheid en eenvoud was de motor achter het fenomeen doe-het-zelf. WoodblocX heeft dit goed begrepen door een uniek en gepatenteerd modulair bouwsysteem te ontwikkelen waarmee je je eigen tuinarchitect kan zijn. Er is geen elektrisch gereedschap of vakmanschap nodig. WoodblocX werkt als lego, maar steviger en stabieler, en natuurlijk van hout.

Met Woodblocx ben je je eigen tuinarchitect

Houten tuinelementen

Met de houten blokken van Woodblocx zijn talloze toepassingen denkbaar die de esthetiek en functionaliteit van een tuin aanzienlijk verbeteren.

Bloembakken

 • Houten bloembakken voegen een natuurlijke en warme uitstraling toe aan de tuin. Ze bieden een perfecte omgeving voor het kweken van bloemen, kruiden en groenten. Bovendien kunnen ze worden aangepast aan de stijl van de tuin.

Trappen

 • Houten trappen worden vaak gebruikt om niveaus in de tuin te verbinden. Ze kunnen zowel praktisch als decoratief zijn, en hout past goed bij verschillende landschapsstijlen.

Meubels

 • Tuinmeubilair zoals banken, stoelen en tafels van hout bieden een comfortabele en rustieke plek om te ontspannen en te genieten van de buitenlucht.

Borderranden

 • Houten borderranden definiëren de contouren van bloembedden en gazons, waardoor de tuin er netjes en georganiseerd uitziet.

Verhoogde moestuin- en plantenbakken

 • Verhoogde houten plantenbakken zijn ideaal voor moestuinieren, omdat ze goede drainage en bodemventilatie bieden. Ze verminderen ook de belasting van de rug, wat tuinieren toegankelijker maakt.

Waarom kiezen voor hout

Sinds de opmars van de sier- en leeftuin is hout een geliefd materiaal.

 • Natuurlijke esthetiek: Hout heeft een warme en rustieke uitstraling die goed past in natuurlijke omgevingen. Het geeft de tuin een tijdloze charme.
 • Duurzaamheid: Als het goed wordt behandeld en onderhouden, kan hout zeer duurzaam zijn. Het kan tientallen jaren meegaan en is bestand tegen de elementen.
 • Veelzijdigheid: Hout is een veelzijdig materiaal dat gemakkelijk kan worden aangepast en bewerkt om aan specifieke ontwerpbehoeften te voldoen.
 • Milieuvriendelijk: Het gebruik van duurzaam geproduceerd hout, zoals FSC-gecertificeerd hout, draagt bij aan het behoud van bossen en het verminderen van milieueffecten.
een bos vol bomen

Foto: Kazuend, op Unsplash.

Duurzaam FSC hout

De bouwstenen van Woodblocx zijn gemaakt van duurzaam geproduceerd hout: FSC. Met deuvels van gerecycled plastic kunnen ze worden gemonteerd tot verhoogde moestuin- en plantenbakken, keerwanden, trappen, verhoogde vijvers en tuinmeubelen.
Het Forest Stewardship Council (FSC) is een organisatie die zich richt op verantwoord bosbeheer. Het FSC-keurmerk op houten producten garandeert dat het hout afkomstig is uit goed beheerde bossen die voldoen aan strenge ecologische en sociale normen.

Gebruik van FSC-gecertificeerd hout betekent

Milieubehoud: FSC-gecertificeerde bossen worden op een manier beheerd die de biodiversiteit beschermt en ontbossing minimaliseert.
Sociale verantwoordelijkheid: Het FSC-keurmerk houdt rekening met de rechten van lokale gemeenschappen en arbeiders in de houtindustrie.
Kwaliteit en betrouwbaarheid: FSC-gecertificeerd hout is over het algemeen van hoge kwaliteit en gaat lang mee, waardoor het een uitstekende keuze is voor duurzame tuinelementen.

LEESTIP: lees ook dit artikel op GroenVandaag: Duurzame houten cadeaus, een tijdloos geschenk

moestuinieren in bakken

En de moestuinier is ook blij

Houten bloembakken worden steeds vaker gebruikt om te moestuinen. De voordelen die de middeleeuwse monniken bij het kweken van voedsel in houten bakken ervoeren, hebben wij weer herontdekt.

Goede drainage

 • Houten bakken bieden uitstekende drainage, waardoor overtollig water gemakkelijk kan weglopen. Dit voorkomt wortelrot en zorgt voor gezonde planten.

Isolatie

 • Hout heeft natuurlijke isolerende eigenschappen, waardoor de bodem in de bakken van de moestuin warmer blijft dan in de grond. Dit is vooral gunstig voor warmteminnende gewassen.

Toegankelijkheid

 • Verhoogde bloembakken verminderen de behoefte aan bukken en knielen, waardoor tuinieren toegankelijker wordt voor mensen met mobiliteitsproblemen.

Ruimtebesparing

 • Bloembakken kunnen in kleine tuinen worden gebruikt om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte.

De populariteit van houten tuinelementen is blijvend. Niet alleen vanwege de esthetische waarde, maar ook vanwege functionaliteit in de tuin, het gevoel dat je je eigen tuinarchitect bent en het milieuaspect: het gebruik van duurzaam geproduceerd hout draagt bij aan het behoud van onze natuurlijke hulpbronnen.