Steigerhout. Het waren de tuincentra die steigerhout op grote schaal onder de aandacht bracht van de consument. Robuust, natuurlijk en eigentijds. Hip, die zware, grove tuinmeubelen. Weer eens wat anders dan het lichte kunststof. Bovendien doet steigerhout erg authentiek aan in de tuin. Het assortiment groeide elk seizoen. Van bloembakken tot stoelen tot heuse tuinsets in lounge uitvoering. Het onaantrekkelijke bouwmateriaal van weinig waarde, werd van een lelijk eendje veranderd in een sierlijk witte zwaan. Steigerhout meubels, wie modern wilde zijn, gaf die een prominente plek in de tuin.

Steigerhout

steigerhout

Voordelen van steigerhout

-modern
-natuurlijke uitstraling
-lange levensduur
-eenvoudig te behandelen met olie, beits of lak
-goedkoper en meer verantwoord dan hardhout

Toepassingen

Wat aan de populariteit van steigerhout bijdraagt, is de ongelijkvormigheid van de planken. Geen twee planken die exact hetzelfde zijn, en dan niet alleen in dikte en breedte. Die verschillen geeft het hout iets levendigs, wat je terug ziet in de producten die ermee gemaakt worden. De toepassingen zijn groot, binnenshuis en buitenshuis. Wat dacht je van een tuineetafel of een complete loungeset en niet te vergeten bloembakken voor geraniums of andere zomerbloeiers. Meubilair van steigerhout staat niet alleen stoer, het is het ook; en het kan wel tegen een stootje.

Behandeld steigerhout blijft in goede conditie en is beschermd tegen vocht, vuil, schimmels en verkleuring van zonlicht. Een ander groot voordeel van steigerhout meubels is dat deze vele malen goedkoper zijn dan meubelen van eiken of hardhout!

Doe-Het-Zelf

Wie handig is kan zelf meubilair maken van gebruikte bouwmaterialen, zoals steigerhout. Voor de handige doe-het-zelver laten de tweedehands steigerplanken veelal gezaagd uit sloophouten balken, zich eenvoudig verwerken tot iets moois en functioneels. Niet alleen voor de tuin, ook voor in huis, zoals bedden, banken en kasten. Momenteel is het gekleurde sloophout populair. Het toepassen van gebruikte bouwmaterialen past helemaal in deze tijd waarin zoveel aandacht wordt gevraagd voor het klimaat. Met hergebruik dragen we ons steentje bij. in een marketingslogan worden tweedehands materialen ook wel betiteld als het verantwoord delven van ‘nieuwe’ grondstoffen.

TIP: Maak tuinmeubels van steigerhout comfortabel met stoere, passende tuinkussens.

Bloembakken

Mocht je na al het zagen en timmeren niet precies weten wat je in je steigerhouten bloembakken kan zetten, denk dans aan viooltjes. Die geven heel lang gloeiplezier. Wel tot in mei. En als tegen die tijd de kans op nachtvorst is verdwenen, dan kan je overstappen op geraniums (juiste naam, pelargonium). Deze kleurrijke zomerbloeiers zijn er veel verschillende soorten en staan garant voor een uitbundige bloemenzee. De nieuwe generatie is sterker dan ooit en bloeit tot diep in het najaar. De zonaanbidders zijn bovendien beter bestand tegen droge periodes en dat is voor zomerbloeiers in potten een extra belangrijke eigenschap. De kroon op het werk dus.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Duurzame keuzes op het gebied van vloeren.