10 natuurzuivere producten – Het moestuinseizoen is weer begonnen. We gaan weer zaaien en eten van eigen oogst. Ons voedsel rechtstreeks en zonder bewerking uit eigen tuin op eigen bord. Moestuinieren is een gezondheidstrend met steeds meer aanhangers.

10 natuurzuivere producten

Geen kunstmatige ingrediënten en conserveermiddelen. Geen toegevoegde suikers, zouten en kleur- en smaakversterkers. Die zijn nergens voor nodig. Vanaf de oermens biedt de natuur ons alles wat we nodig hebben: verse groenten, fruit, noten, zaden, kruiden, pitten, peulvruchten, zuivel, honing, oliën, verse vis, vlees en plantaardige vleesvervangers. Waar we zelf voor moeten zorgen is een gezonde levensstijl. Die begint met bewustwording en is duurzaam door discipline.
Ook in het geval van voedingssupplementen is er een breed scala aan natuurzuivere producten. Niet ter vervanging, maar beter als aanvulling voor een uitgebalanceerd voedingspatroon. Je kunt kiezen van heel gericht tot een complete boost. Curcuma tegen ontstekingen en het veelzijdige Green Juice poeder om je energie te activeren en je weerstand te ondersteunen.

sla uit eigen tuin

Foto, PMAnguita op Pixabay.

Moestuinieren

Tot aan de industriële revolutie was het bezit van een volkstuintje voor de gewone man vanzelfsprekend. Ieder zijn eigen lapje grond aardappels en groenten. Door vergaande mechanisatie van de landbouw, met als resultaat de enorme productie van goedkoop voedsel, raakte de eigen tuin buiten beeld. Het is door de opkomst van de supermarkten en het industrieel vervaardigen van ons eten dat de moestuin nieuw leven werd ingeblazen. Je kan geen tijdschrift openslaan of er is aandacht voor gezond voedsel en duurzaamheid. De kookprogramma’s op tv zijn niet op één hand tellen. Veel mensen hebben het zelf verbouwen van groenten, kruiden en fruit weer opgepakt. En dat is niet zonder reden.

Gezondheid

Een goede gezondheid is de belangrijkste overweging om voor natuurzuivere producten te kiezen, want die zijn beter van kwaliteit en dus beter voor lichaam en geest. Maar er zijn nog meer redenen voor het gebruik.
Natuurzuivere producten zijn vaak duurzamer en milieuvriendelijker dan de synthetische tegenhangers. Natuurlijke ingrediënten hebben geen impact op het milieu en de omgeving. Daarom geven veel mensen de voorkeur aan natuurzuivere producten omdat er op een respectvolle wijze wordt omgegaan met de aarde en dieren. En moestuinieren is leuk, leerzaam en ontspannend. Er zijn prachtige naslagwerken en You Tube filmpjes die je helpen om dat succesvol te doen.

Heb je ook wel eens gedacht om te kweken in modulaire bloembakken?

10 natuurzuivere producten

Foto, Steffi Pereira op Unsplash.

Uit eigen tuin

Wat is het meest populair in de moestuin. We geven 10 natuurzuivere producten die je uit eigen tuin kunt halen:

1- Tomaten

Rijpe tomaten zijn rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine C, magnesium, kalium en lycopeen, een stof die werkt tegen kanker.

2- Komkommers

Fris en hydraterend. Heerlijk in salades, subtiel in drankjes.

3- Kruiden

Basilicum, peterselie, rozemarijn, munt en tijm en nog veel meer brengen gerechten op smaak.

4- Courgette

Rijk aan calcium. Lekker in soepen, stoof- en ovenschotels en gefrituurd.

5- Sla

Sla bevat vitaminen en mineralen en is knapperend als het vers is.

6- Bessen

Frambozen, bramen en blauwe bessen zijn snoepjes met waardevolle antioxidanten.

7- Wortelen

Bron van vitamine A. Rauw een traktatie, kleurbrengers in salades.

8- Peultjes

Een ABC aan vitamines en veel vezels.

9- Paprika

Rijk aan vitamines B en C en plantaardig eiwit.

10- Pompoen

Veelzijdige groente die rijk is aan vezels en vitamine A.

Voedingssupplementen

Het gebruik van voedingssupplementen is trouwens even eigentijds als het moestuinieren. Omdat natuurzuivere producten niet het hele jaar door beschikbaar zijn, kan je met supplementen toch de voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt. Makkelijk voor wie het lastig vindt om dagelijks voldoende groenten en fruit te eten. Voedingssupplementen kan je ook gebruiken voor het verminderen van stress, het verbeteren van het geheugen en het verhogen van de weerstand tegen infecties.

Fotocredits introfoto: Tomaat, Avin CP, op Unsplash.