Moderne uitvaart – De roos is nog altijd de populairste bloem op een uitvaart. Op de uitvaartkist worden bloemstukken van rozen gelegd of gasten nemen zelf een roos mee. Een traditionele keuze, terwijl uitvaarten minder traditioneel worden en juist meer persoonlijk. Dus waarom keuze voor bloemen niet?

Moderne uitvaart

Bloemen op een uitvaart

Bloemen zijn niet zomaar een onderdeel van de meeste uitvaarten. Ze helpen om afscheid te nemen van de overledene. Ze kunnen gegeven worden als een laatste eer, om liefde te tonen, maar ook als troost en blijk van medeleven aan de familie en naasten wanneer woorden tekort schieten.

Daarnaast zijn bloemen ook niet duur. Vanuit de uitvaartverzekering worden de rouwkransen en bloemen vaak gedekt vanuit het vrij te besteden bedrag dat vrijkomt bij overlijden.

Geen rozen, wat dan wel?

Natuurlijk kun je nog steeds kiezen voor rozen op je eigen uitvaart, maar er zijn genoeg andere manieren om te kiezen wat bij jou past.

lelie

Lievelingsbloemen

Ga voor je lievelingsbloemen. Houd je erg van pioenrozen, tulpen of een andere bloem? Neem dat dan op in jouw uitvaartwensen. Zo kunnen nabestaanden rekening houden met wat jij mooi vindt en worden ook de bloemen en versiering van de kist een persoonlijke keuze.

Bloemen uit het seizoen

De bloei van bloemen is in veel gevallen seizoensgebonden. Zo bloeien tulpen in het voorjaar en zijn ze moeilijk om te krijgen in de maand mei. Zonnebloemen bloeien weer meer in de zomer en zijn moeilijk om te krijgen in de winter. De keuze voor bloemen kun je daarom ook laten afhangen van het seizoen. Het voordeel hiervan is dat de bloemen goedkoper zijn en duurzamer worden geproduceerd.

TIP: Rouwen is niet beperkt tot overlijden, alles wat erbij komt kijken, bijvoorbeeld woningontruiming, draagt bij aan het verdriet.

begrafenis

Plukbloemen

Je hoeft natuurlijk niet voor maar een soort bloemen te kiezen. Je kunt ook voor meerdere bloemen kiezen. Er wordt steeds vaker gebruik gemaakt van pluktuinen. Hier groeien bloemen op een natuurlijke en biologische manier, met minimaal gebruik van giffen. Zo is het boeket duurzaam en daarnaast ook nog eens heel persoonlijk.

Welke keuze je ook maakt, hoe je afscheid er ook uitziet. Bloemen zullen er altijd bij zijn.

 

fotocredits:
-introfoto: Jacinta Christos, op Unsplash.
-foto 2: Evie S., op Unsplash.
-foto 3: Stephan Eickschen, op Unsplash.

Meer over het laatste afscheid

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: