AMSTERDAM – Rozen op uitvaart. Aan bezoekers van een begrafenis of crematie wordt het vaakst gevraagd rozen mee te nemen naar de uitvaart. Zo blijkt uit analyse van ruim tienduizend familieberichten in landelijke en lokale kranten. 
Het verzoek aan bezoekers van uitvaarten om bepaalde bloemen mee te nemen is niet ongewoon. Integendeel. De vraag om de favoriete bloem van de overledene mee te brengen is eerder standaard.

Gevraagde bloemen die in de rouwadvertenties het meest voorkomen zijn rozen. Gevolgd door veldbloemen, zonnebloemen, orchideeën, tulpen, lelies en anjers.

Rozen op uitvaart

rozen op uitvaart

Onverpakt en enkel

Veelvoorkomend is het verzoek om onverpakte bloemen. Of om maar een enkele bloem mee te nemen. Wensen vanuit nabestaanden. Onverpakte en enkele bloemen laten zich gemakkelijk rondom de overledene plaatsen en zijn bovendien te schikken tot een groot een aansprekend rouwboeket.

Geen bloemen

Het komt ook voor dat er juist niet om bloemen wordt gevraagd. Dat is het geval bij iets meer dan 3% van de uitvaarten. Als alternatief vraagt men de bezoekers om een donatie aan een stichting en of goed doel.

bron: offerte.nl

Rozen zijn natuurlijk ook nummer 1 als het gaat om huwelijk en verliefdheid.

fleurop rouwboek

Levenstijlen

Het is een trend om uitvaarten persoonlijker te maken en het afscheid overeen te stemmen met de levensstijl en interesses van de overledene.
Bloemisten-collectief Fleurop speelt hierop in met het rouwboek ‘Zoals je was’. Het rouwboek is ingedeeld naar karakters, zoals kleurrijk, bescheiden, natuurlijk of romantisch. Het boek dient als inspiratie en is een hulpmiddel om samen met de nabestaanden tot het meest passende rouwbloemwerk te komen.

gedenkhuisje volgelhuisje

Gedenkhuisje

Met een gedenkhuisje wordt het nog persoonlijker. Een gedenkhuisje is een vogelhuisje met een afsluitbare zolderetage waarin een deel van het crematie as wordt bewaard. Het vogelhuisje bevat een tweede deurtje voor het verwijderen van nestmateriaal wanneer de jonge volgels het nest hebben verlaten.

Zie voor meer informatie GroenVandaag shops

bron: byes