HILLEGOM – Bij de zomer hoort zonnehoed. De typerende, margrietachtige bloemen van de Echinacea lijken net hoedjes. Niet voor niets wordt ze daarom nog vaak ‘rode zonnehoed’ genoemd. Maar wat veel mensen niet weten is dat de naam rode zonnehoed ietwat misleidend is.

Zonnehoed

Van origine zijn de bloemen van Echinacea inderdaad rood maar er zijn inmiddels vele andere kleuren om te kiezen. We kunnen haar dus met een gerust hart gewoon zonnehoed noemen.

Eeuwenoude favoriet
Deze eeuwenoude vaste plant pronkt verrassend mooi in borders en bloeit waardevol voor vlinders en bijen. De zonnehoed heeft grote bloemen met horizontale iets hangende bloemblaadjes die stralen rondom het dikke oranjebruine hart.

De naam ‘Echinacea‘ komt van het Latijnse woord ‘ekhinos‘ en betekent ‘egel‘, het verwijst naar het sprietige hartje van de bloem.

Van juli tot in september bloeit ze trots in borders en plantvakken. Elke bloem van de zonnehoed blijft wekenlang mooi en lokt met de honingachtige geur vele bijen, hommels en vlinders naar de tuin. Omdat het zo’n kleurrijke en insecten lokkende vaste plant is, is de zonnehoed al honderden jaren favoriet van tuinliefhebbers.

Echinacea purpurea 'Magnus'    Echinacea purpurea 'Pink Double Delight'
Echinacea purpurea ‘Magnus’ & Echinacea purpurea ‘Pink Double Delight’

De roots van de zonnehoed liggen in de Noord-Amerikaanse prairie. Echinacea purpurea is een van de voorouders van fraaie nieuwkomers. Ze heeft een grote roze bloem en een stevige steel die tussen de 60 en 100 centimeter lang is. Het hart is oranje-bruin en de bloem blijft tot diep in de winter op de stengel staan.

Snoepkleurtjes
Door geduldig kruisen ontstaan er steeds meer verschillende bloemkleuren zoals wit, groen, geel, oranje, roze en alle denkbare tussentinten. Het zijn echte snoepkleurtjes voor de tuin.

Echinacea ‘Augustkönigin’ (roze)
Echinacea ‘Fatal Attraction’ (donkere stengels, roze)
Echinacea ‘Hot Summer’ (oranjerood)
Echinacea ‘Kim’s Knee High’ (compacte groei, roze)
Echinacea ‘Magnus’ (horizontale bloemblaadjes, roze)
Echinacea ‘Sundown’ (oranje tot roze)
Echinacea ‘Harvest Moon’ (zachtgeel)
Echinacea ‘Pink Double Delight’ (gevulde roze bloemen)
Echinacea ‘White Swan’ (wit)


Echinacea purpurea 'White Swan'
    Echinacea purpurea 'Harvest Moon'
Echinacea purpurea ‘White Swan’ & Echinacea purpurea ‘Harvest Moon’

Aan de slag
Wil je ook zonnehoed in de tuin? Je kunt ze van het voorjaar tot in de herfst planten. Het is een sterke vaste plant die jarenlang op dezelfde plek kan blijven staan. Kies een zonnige plek in normale, niet te natte tuingrond. Zorg er wel voor dat de plant de ruimte heeft, de bladeren mogen niet teveel overgroeid raken door buurplanten.

Salvia nemorosa 'Blauhugel'    Liatris spicata 'Kobold'
Salvia nemorosa ‘Blauhugel’ & Liatris spicata ‘Kobold’

 

Geneeskrachtige eigenschappen

In de 17de eeuw kwamen de eerste planten naar Europa. Hier werd het een typische borderplant, al zie je zonnehoed de laatste jaren steeds vaker als kuipplant. Het was destijds al bekend dat Echinacea geneeskrachtige eigenschappen heeft. De Indianen uit Noord-Amerika gebruikten de plant om infecties, verkoudheid en griep te bestrijden.
Tegenwoordig vind je in diverse producten het ingrediënt Echinacea. Met name in gezondheidswinkels zijn producten met Echinacea gewild. Wie voorkeur geeft aan deze natuurlijke in plaats van kunstmatige middelen heeft een ruime keuze. Je kan zelfs thee maken van de zonnehoed-planten die in je tuin staan.


Combinatie
De platte ‘hoedjes’ van Echinacea combineren fraai met aarvormen van bijvoorbeeld prachtschaarde (Liatris spicata), salie (Salvia nemorosa) of ereprijs (Veronica-soorten). Maar ze staan ook prachtig met de ronde bloemknoppen van de vlambloem (Phlox), fijne bloemknoppen van de guldenroede (Solidago) en het siergras smele (Deschampsia cespitosa ‘Goldtau’).

Echinacea, Eryngium planum 'Blauer Zwerg', Deschampsia cespitosa 'Goldtau'2    Veronica
Echinacea, Eryngium planum ‘Blauer Zwerg’, Deschampsia cespitosa ‘Goldtau’ & Veronica

bron: iVerde
intro-foto: rgb stock, Andreas Krappweis