Najaar bloembollen planten – Vind jij die rijkgekleurde tuinen in het vroege voorjaar ook zo jaloersmakend? Al het groen moet nog ontwaken uit de winter, maar bij de buurvrouw is het al gezellig met allerlei kleuren. Hoe kan dat? Heel eenvoudig: door nu bloembollen te planten.

Najaar bloembollen planten

De laatste herfstzon

Geloof het of niet, maar voor een kleurenfestijn in het vroege voorjaar hoef je echt niet in een koude en grauwe tuin aan de slag. De bloembollen moeten al in het najaar worden geplant. Ze krijgen dan de kou van de winter over zich heen en dat zorgt ervoor dat ze gaan groeien en bloeien. De periode vlak na het buitenzitseizoen is het perfecte moment. Je pakt nog net de laatste herfstzon tijdens het planten. Daarna kruip je in je warme huis en is het alleen nog maar wachten op de kleurexplosie in de tuin. Easy peasy!

bloembollen planten

Van januari tot en met juli genieten

Wist je dat de eerste bloembollen al in januari bloeien? De sneeuwklokjes bijten het spits af in deze maand. Daarna volgen in februari bont gekleurde krokussen en sneeuwroem (Chionodoxa). En zo volgen er tientallen andere soorten die na elkaar bloeien tot in de zomer. De sierui (Allium) bloeit in juli en is hiermee hekkensluiter. Wil je weten uit welke bloembollen je kunt kiezen en wanneer ze precies bloeien? Neem dan een kijkje op www.bulb.com en maak je eigen kleurenfestijn in de tuin.

sneeuwklokje

Galanthus nivalis

krokus

Crocus tommassinianus

In 4 stappen bloembollen planten

De zomer is echt voorbij, het wordt kouder en de tuin is bijna winterklaar. Oktober tot en met december is de perfecte periode om de bollen te planten. Maar hoe doe je dat nu precies? Het lijkt misschien ingewikkeld, maar in 4 stappen is het voor elkaar.

1- Maak eerst de aarde goed los met een spade op de plaats waar de bloembollen komen.

2- Graaf een gat met een spade of een bollenplanter.

3- Plant de bloembollen in het gat met de punt omhoog en de bolle kant naar beneden. Houd voor de plantafstand 3x de breedte van de bol aan en houd voor het planten ook 3x de hoogte van de bol aan.

4- Maak het gat dicht met de uitgegraven aarde en druk het wat aan.

sierui

Allium sphaerocephalon

Tips & tricks

Zorg ervoor dat je de bloembollen voor de eerste vorst in de grond hebt geplant. Sneeuw is geen probleem voor bloembollen. Sneeuw isoleert juist tegen de vorst en daardoor worden de bloembollen beschermd.

Wist je dat je bollen ook in laagjes kunt planten? Zo krijg je achtereenvolgende bloei op één plek in je tuin of pot. Dit heet lasagnebeplanting.

Bloembollen kunnen prima in potten worden geplant. Het is belangrijk dat de pot diep genoeg is én dat er een gat onderin zit, waardoor het teveel aan water kan weglopen. Zorg ervoor dat de grond in de pot altijd vochtig is, om uitdroging van de bollen te voorkomen.

[Bron iBulb]