Laatset wens trend – In veiling Plantion in Ede werd afgelopen week een event voor bloemisten georganiseerd over de nieuwste trends in de uitvaartbranche. Twee vragen stonden centraal: 1- Hoe kun je als bloemist met bloemwerk toegevoegde waarde bieden bij een begrafenis of crematie? 2- Wat kan er wel en niet bij natuurlijk begraven en het gebruik van lijkwades?

Laatste wens trend

400 bloemisten

Voor de traditionele vormen en de nieuwste trends in de uitvaartwereld deden meer dan vierhonderd bloemisten inspiratie op in. Zij kregen suggesties voor het maken van duurzame rouwarrangementen en ontvingen nuttige informatie van uitvaartleiders en arrangeurs. Zo demonstreerden arrangeur Marion Lemmen en uitvaartondernemer Johan Rijksen de vouwtechniek van een lijkwade en welke duurzame bloemversieringen daar goed bij passen. Uitvaartondernemer en voormalig bloemiste Linda Verbeek ging met mooie voorbeelden in op de emotionele kracht van bloemen tijdens een afscheid.

Bijna 170.000 begrafenissen

Volgens het CBS waren er in 2023 in Nederland 169.363 sterfgevallen. Dat zijn er gemiddeld 3.247 per week. In Nederland mag een overledene alleen begraven of gecremeerd worden. Het is niet toegestaan een overledene te resomeren ( lichaam wordt opgelost met speciale vloeistof) of te cryomeren (lichaam bevriezen en uiteen laten vallen). Natuurbegraven is wel toegestaan.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: De psychologie achter natuurbegraven

Natuurbegraven als laatste wens trend

Natuurbegraven

Een nieuwe trend is natuurbegraven. Een groeiend aantal mensen geeft de voorkeur aan een laatste rustplaats in het groen. Voor velen een troostrijke en natuurlijke gedachte. Een natuurbegraafplaats heeft niet de kenmerken van een traditionele begraafplaats. Het ziet eruit als een gewoon natuurgebied. De graven gaan op in de groene omgeving en hebben geen grafstenen, maar zijn bijvoorbeeld herkenbaar aan een boom of een liggende boomschijf met de naam van de overledene. Natuurbegraven is ecologisch. De materialen die gebruikt worden zijn niet belastend voor de natuur, maar onderdeel ervan. Daarom worden er ook veelal biologische geteelde bloemen gebruikt voor een laatste groet.