Psychologie achter natuurbegraven – Natuurbegraven is een traditionele vorm van begraven in een moderne uitvoering. De overledene krijgt zijn of haar laatste rustplaats in een natuurlijke omgeving. Een bos of heideveld, omringd door bomen en bloemen.

De psychologie achter natuurbegraven

Deze opkomende trend heeft te maken met de diepgewortelde menselijke behoefte aan verbinding met de natuur en de hang naar persoonlijke en betekenisvolle, aardse rituelen rondom de dood. Ook de tijdgeest speelt mee, Volgens Ename uitvaartzorg heeft de groeiende milieubewustheid van de samenleving het verduurzamen van een uitvaart populair gemaakt; bij natuurbegraven worden vrijwel geen kunstmatige materialen gebruikt.

De psychologie achter natuurbegraven

Foto: Jan Canty, op Unsplash.

Persoonlijk: een levensstijl

Natuurbegraven is heel persoonlijk. Het is een bijzondere vorm van uitvaart die past bij de levensstijl en waarden van de overledene. Berusting, overgave en terug naar waar we vandaan komen zijn veel gehoorde beweegredenen om te kiezen voor natuurbegraven.

En ook voor nabestaanden zijn er psychologische voordelen bij deze vorm van begraven.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Natuurbegraven als laatste wens is trend

Troost en verbondenheid

Ten eerste helpt natuurbegraven om het rouwproces te ondergaan. Nabestaanden kunnen in de natuur afscheid te nemen van hun geliefde. Dit wordt ervaren als een rustgevende en troostende ervaring.

Ten tweede kan natuurbegraven bijdragen aan het gevoel van verbondenheid met de overledene. De nabestaanden weten dat de overledene terugkeert naar de natuur, waar hij of zij onderdeel wordt van het natuurlijke proces.

Wist je dat rozen de meest gevraagde bloemen op een uitvaart zijn.

begraven in de natuur is een eeuwenoud gebruik

Foto: ka-me-li, op Unsplash.

Historie van natuur begraven

Natuurbegraven gaat terug op een eeuwenoude traditie. In de prehistorie werden mensen gewoonlijk in de natuur begraven. In sommige culturen is dit nog steeds gebruikelijk. De eerste natuurbegraafplaats in Nederland werd geopend in 2009. Geïnspireerd door Scandinavische landen waar natuurbegraven al eerder werd toegepast. Sindsdien zijn er in Nederland tientallen natuurbegraafplaatsen bij gekomen en zal het aantal naar verwachting blijven groeien.

Viering van het leven

De menselijke connectie met de natuur is een fundamenteel aspect van ons bestaan en zo oud als de mens zelf. Natuurbegraven onderstreept dit, het benadert de dood op een meer persoonlijke, betekenisvolle en vooral ‘natuurlijke’ manier. De psychologie achter natuurbegraven is dat de dood bij het leven hoort. Die laatste natuurlijke rustplaats roept een gevoel van harmonie en vrede op en biedt nabestaanden de gelegenheid om de uitvaartceremonie ook te zien als de viering en eerbetoon aan het leven.

Fotocredits introfoto: David Hodgson, op Unsplash.