Natuurmonumenten verrast – “We willen Amersfoort kennis laten maken met ons en onze liefde voor natuur.” Met die wens ging Natuurmonumenten naar straatkunstenaar Frankey. Vanmorgen werd het resultaat zichtbaar: een letterlijk Natuur-Monument pronkt op het stationsplein, voor het hoofdkantoor van de natuurorganisatie.

Natuurmonumenten verrast

Vorig jaar verhuisde het hoofdkantoor van Natuurmonumenten naar Amersfoort. Daarmee vestigde de vereniging zich centraler in Nederland en bovendien op steenworp afstand van een treinstation. Dat komt de bereikbaarheid en duurzaamheid van de vereniging ten goede. Door corona en het thuiswerkadvies bleef het kantoor echter lange tijd leeg en stil. Maar deze week laat Natuurmonumenten op een ludieke manier aan de stad zien dat ze er is. Met een beeld dat voorbijgangers hopelijk doet glimlachen: een ree op een sokkel: een echt NatuurMonument.

NatuurMonument

Natuurmonumenten wilde haar aankomst in Amersfoort niet onopgemerkt laten en vroeg kunstenaar Frankey om een beeld te maken. Frankey: “Mijn idee is dat de natuur gewoon om een stukje liefde vraagt. Om dat duidelijk te maken heb ik gebruik gemaakt van een dier dat een menselijk gebaar maakt.” Het beeld laat een ree zien, staand op de achterpoten, dat met zijn voorpoten een hart maakt. Het dier staat op een ‘monumentale’ zuil. De ree nodigt voorbijgangers met zijn gebaar uit om de liefde voor natuur te omarmen. De houding is vervreemdend, de plaatsing op een zuil van bijna vijf meter hoog verrassend.

Ree

Frank vroeg medewerkers van Natuurmonumenten wat ze het meeste zullen missen aan hun oude werkplek. Vrijwel unaniem was het antwoord: “de reeën die op het landgoed lopen”. Frank nam dat dier daarom mee naar Amersfoort. Ook de zuil waar het dier op staat verwijst naar de vorige ‘woonplaats’ van de organisatie. Het is een kopie van de zuil van het Capitool; het monumentale bijgebouw op het landgoed Schaep en Burgh, waar het hoofdkantoor van Natuurmonumenten tot vorig jaar huisde.

Stationsplein vergroenen

Natuurmonumenten is nog niet klaar met het stationsplein, want dat mag wel wat groener, vindt Pim van der Feltz, algemeen directeur van Natuurmonumenten. “Niet alleen omdat het mooi is, de lucht filtert en verkoelend werkt tijdens hete zomers, maar ook omdat het vogels, insecten en kleine zoogdieren een onderkomen biedt. Natuur zou overal de ruimte moeten krijgen, ook hier, midden in de stad. Het is een kwestie van doen.” De gemeente werkt gelukkig al aan een herinrichtingsplan voor het plein waarin veel meer groen te zien zal zijn dan nu. Natuurmonumenten is als ‘aanwonende’ betrokken bij de planvorming van het plein en blijft benadrukken dat groen moet gelden als een basisprincipe is voor een leefbare, mooie stad. Een principe dat gemeente Amersfoort omarmt.

Meer over natuurmonumenten

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: