Reizende Insectenexpo. Een intieme, reizende insectenexpositie geeft insecten ‘smoel’. En dat is hard nodig, zegt Natuurmonumenten. “Omdat veel Nederlanders van strak gemaaide perkjes houden en het liefst geen onkruid in de tuin en in de straat willen hebben, maken we het de insect heel moeilijk om te overleven. Insecten zijn misschien minder schattig dan puppy’s en kittens, maar wel superbelangrijk. Een bron van leven. Ons leven.” De expositie moet iedereen aansporen om groen meer te laten groeien en insecten een thuis te geven.

Reizende Insectenexpo

nectarrijke allium

Meikever

Op social media vliegen de filmpjes en foto’s van eigenwijze katten en trouwe honden je om de oren. Maar hoe vaak zie je een meikevertje, een hommel of een juffer voorbij komen in je feed? En waarom eigenlijk niet? Omdat ze niet zo aaibaar zijn als onze huisdieren? Natuurmonumenten laat met de expo zien hoeveel emotie je in het koppie van een insect kan vinden, als je een beetje inzoomt.

Insecten zonder thuis

De expo bestaat uit 10 manshoge borden met evenzogrote insecten erop. Ze kijken je aan en vragen ‘waar zijn mijn bloemen en planten gebleven?’ en ‘waarom is mijn slootkant gemaaid?’. Boswachter Mathiska Lont: “Het is echt tijd dat insecten een stem krijgen en we hen in bescherming nemen. Het groenbeheer van gemeentes speelt hierin een belangrijke rol. En daarom kan iedereen de petitie van Natuurmonumenten tekenen die gemeentes aanspoort om meer te doen voor insecten.”

hommels in de ruimte

Stille ramp

De afgelopen 30 jaar is al driekwart van de totale insectenpopulatie verdwenen. Nu denk je misschien: ach, het zijn maar insecten … Maar de gevolgen daarvan zijn ook voor andere dieren en planten rampzalig. Ons ecosysteem is een prachtig, maar kwetsbaar geheel en om dat gezond en intact te houden, hebben we dus ook insecten echt nodig.

Natuurmonumenten werkt in haar natuurgebieden hard aan een gezonde leefomgeving voor insecten. Maar dat is niet genoeg; ook in steden en dorpen is meer nodig. Want insecten leven niet alleen in de natuur maar ook bij jou in de tuin. Hoe? Gewoon door nog even niet je bloemen en planten te snoeien, onkruid te wieden of het gras te maaien. Zo ontstaat er vanzelf meer groen waar insecten hun huisje en voedsel kunnen vinden, en vergroot je simpelweg hun overlevingskans.

Reizende insectenexpo

De expo is in de buitenlucht en voor iedereen gratis te bezoeken. Als eerste te zien in Rotterdam op 4 en 5 juni. Een week later in Tilburg en de week daarna in Groningen.

Data en locatie reizende insectenexpo
– Op 4 en 5 juni in Rotterdam, tussen Rotterdam Blaak en de Markthal.
– Op 11 juni in Tilburg
– op 18 juni in Groningen

landelijke tuinvlindertelling

Petitie

Via deze link kan de petitie vanaf 4 juni worden getekend: nm.nl/insectenpetitie.

Maai-me-nietje

Ken je een plek die wat minder gemaaid zou mogen worden? Een stuk berm langs een weg, parkeerplaats of pad, waar de natuur lekker zijn gang moet kunnen gaan? Met een maai-me-nietje laat je zien dat je graag ruimte laat voor al die bloemen, insecten en andere dieren.

Tips om van je tuin een thuis voor insecten te maken