AALSMEER – Allium Rose Bells. Kwekerij Mts Mellema-Versteeg heeft wel 1.000 verschillende soorten staan. Allium: grote bollen, kleine bollen, bollen met belletjes, lange stelen en korte stelen. In het wit, geel, roze en paars…

 

 

Wietse Mellema begon op zijn 16e met het telen van bloemen. Inmiddels teelt hij op 15 hectare verschillende soorten tulpen en op 2 hectare alliums. Uit alle landen van de wereld haalt Mellema zijn uienbollen. De meeste worden gebruikt voor veredeling, zijn grootste hobby. Slechts 30 soorten worden op kleine schaal geteeld voor de verkoop.

Door Florapodium, Aalsmeer

Allium Rose Bells

Als het op veredeling aankomt, doet de natuur het meeste werk. Honderden hommels en bijen zwerven door het alliumveld. Uit deze natuurlijke bestuivingen komen spontane zaailingen. “Je herkent de ouders van de zaailingen meteen”, vertelt Mellema. “Sommige van die zaailingen zijn de moeite waard om te gaan telen, anderen zijn te gewoontjes.” Mellema doet zijn best om aparte, gekke soorten te ontwikkelen, waar hij ook wat aan kan verdienen.

Sieruien

Alliums vormen een grote groep bloembollen, ook wel bekend als sierui of look. Allium is familie van de ui en dat ruik je. Als je de steel schuin afsnijdt en in de vaas zet, ruik je het sap van de bloem.

Doordat er zoveel soorten zijn, kun je kiezen uit hoge en lage, vroeg en laat bloeiende, zon- en schaduw minnende alliums. Voor elke tuin is er wel een geschikt soort.

Het heeft wel 30 jaar geduurd voordat Mellema allium (nectaroscordum) tripedale Rosy Bells op de markt kon brengen. De soort is moeilijk te telen. Rosy Bells is een mooie roze variant met een bijzondere bloeiwijze.

Als de bloem bloeit hangen de bloemen als kleine belletjes aan de bol. Als ze uitgebloeid zijn, gaan ze rechtop staan, waardoor het lijkt alsof ze in de knop zitten. Op de vaas kan je deze bijzondere bloeiwijze aanschouwen.

Nectaroscordum

Rosy Bells is een pure lekkernij voor bijen en hommels. Ze ‘lekken’ constant nectar. Deze allium is dan ook eigenlijk een nectaroscordum. Proef er maar eens aan! Het is super zoet en smaakt naar een frisse bloem.

De teelt

De allium met al haar bijzondere soorten is voor Mellema een bijproduct. Het vermeerderen van een bol is een lang proces. Het eerste jaar zijn de bollen erg klein. Pas na 4 tot 7 jaar geven de bollen bloemen. Na deze jaren is het pas duidelijk wat voor verrassing er uit de bol komt. Lijkt de bloem geschikt, dan gaat ze een testfase in om te zien of de kwaliteit goed is en of ze geschikt is voor de markt. Hierna wordt de bol vermeerderd. Het kan zomaar 25 jaar duren voordat een soort daadwerkelijk op de markt komt.

Bollen en snijbloementeelt

Niet alle alliumbollen worden geteeld voor de snijbloementeelt. Een deel van de productie is voor de exclusievere tuincentra. Daarnaast zijn er ook allium-soorten verkrijgbaar als vaste plant met wortelstok in plaats van groei uit de bol.

Hier bestaan ook weer andere vormen en kleuren in die niet in de bollenteelt te vinden zijn. Het is voor Mellam de kunst te proberen de vaste planten met de bollen te kruisen. Dat zou best eens heel veel andere mooie soorten sieruien kunnen opleveren.

 

Zie voor meer info over kwekerij MTS Mellema-Versteeg.
Nieuwsgierig naar andere bijzondere bloemen en planten, kijk dan naar de artikelen in de rubriek Columns op GroenVandaag.
Meer foto’s van Stephanotis, zie GroenVandaag Facebook, fotoalbum.

 

Nog meer Allium

Lees ook dit artikel op GroenVandaag:

Nectarrijke allium heerlijke gastheer voor insecten