AMSTERDAM – Het gewone sneeuwklokje – Galanthus nivalis – behoort tot een van de vroegste bloeiers. Als het overgrote deel van de natuur nog in rust is, laat het sneeuwklokje al zijn mooie witte bloemen zien. Soms, als we een zachte winter hebben, gebeurt dit al heel vroeg in het jaar.

Sneeuwklokje

Omdat het een van de eerste bloeiers is, wordt het sneeuwklokje ook wel gezien als een aankondiger van de lente. Een blij stemmende boodschap die het bolletje bijzonder sympathiek maakt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het bezoeken van tuinen en bossen waar de eerste sneeuwklokjes opduiken een populaire bezigheid is.

Tuinenstichting

Er lijkt zelfs sprake van een Galanthus-cultus. In februari en maart worden in het hele land particuliere tuinen en parken speciaal opengesteld om het publiek te laten genieten van de sneeuwklokjes. De openstelling is een initiatief van de Nederlandse Tuinenstichting.
De open tuinen en parken variëren van klein tot groot. In sommige ziet het onder de bomen wit van de sneeuwklokjes, in andere zijn veel bijzondere soorten te zien. Op de website van de Tuinenstichting is te lezen welke parken en tuinen meedoen aan dit spectaculaire schouwspel.

foto, rgb stock, lusi, Sanja Gjenero