Nederlands groen – De Londense woonwijk Bracknell onderging een ware gedaanteverwisseling. Het is omgetoverd van een grauwe, grijze en verpauperde woonbuurt met naoorlogse architectuur tot een modern stadsdeel met veel groene elementen. Formules als M&S, H&M en Vodafone hebben inmiddels hun nieuwe winkels in het winkelcentrum The Lexicon geopend. De totale renovatie nam zo’n drie jaar in beslag en kostte 240 miljoen pond.

Nederlands groen

woonwijk, winkelcentrum

Woonwijk

Vergroenen

De Nederlandse groenspecialist Mobilane uit Leersum is verantwoordelijk voor de toegepaste groensystemen. Het grootschalig gebruik van groen speelt een sleutelrol in de stadsvernieuwing.

Kant en klaar groen

Bij de parkeergarage is gebruik gemaakt van klimop-schermen van 180 cm hoog en 120 cm breed. Die zijn geplant in roestvrijstalen bakken in gevel. Vervolgens is zo ruim 1.500 m2 groen aangebracht. Daardoor kregen de onderste etage, liftschachten en looppaden een vriendelijke en natuurlijke uitstraling.
Een blikvanger is zonder twijfel de plantenwand langs de winkel van M&S.

Zie voor meer voorbeelden van stadsvergoening elders op GroenVandaag.
woonwijk, winkelcentrum

11 verschillende planten

De 11 verschillende planten in de groene muur groeien en bloeien jaarrond. Daar zorgt het LivePanel-systeem voor. Dit slimme systeem bestaat uit cassettes met planten die in een lekvrij gootprofiel van aluminium staan.
Deze planten, zoals bijvoorbeeld purperklokje, schoenlappersplant, maagdenpalm, dikkemanskruid en struikkamperfoelie krijgen hiermee automatisch de juiste hoeveelheid water en voeding. Het systeem werkt door sensoren in de plantenwand. Bovendien is het  vorstbestendig.

LEESTIP: Lees ook dit artikel over Nederlands groen op GroenVandaag: Operatie Steenbreek verwelkomt Leiden

Positief

Bloemen, planten en bomen in de stad hebben meer positieve effecten op onze leefomgeving dan op gezondheid en welbevinden alleen. Groen kan ook een goede rol vervullen voor de waterhuishouding en biodiversiteit in de bebouwde omgeving. En het kan helpen de effecten van geluidsoverlast te beperken. Voorts kan groen een positief effect hebben op de vastgoedwaarde van woningen en kantoren.

Kijk ook eens op de site De Groene Stad.