VEGHEL – In opdracht van gemeente Veghel heeft groenspecialist Mobilane uit Leersum samen met Dolmans Landscaping uit Haaren twee gevels met een oppervlakte van 77 m2 begroend met het innovatieve LivePanel-systeem. Er is gekozen voor een plantencombinatie met onder andere Geranium, Lonicera en vier verschillende soorten Heuchera. In het verticale groen zijn 60 lampen verwerkt zodat de groenwanden deel uitmaken van het totale licht- en geluidsplan.

Levende wand in Veghel

groene_wand_veghel

Beleving
Met als doel een bezoek aan het centrum van Veghel tot een belevenis met meerwaarde te maken, is een combinatie gemaakt met een innovatief verlichtingsplan van Philips, geluid en verticale beplanting op twee zijmuren van bestaande panden in het stadshart. Veghel wil zich daarmee onderscheiden van andere stadscentra. “Met de unieke combinatie van regelbaar led-licht, geluid en groen kunnen wij inspelen op de wisselende seizoenen en specifieke evenementen in Veghel. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een heel ander gevoel rondlopen bij bepaalde combinaties van licht en geluid in de openbare ruimte,” aldus Mark van Doorn van Philips.

levende_wand_stad_veghel
groene_wand_stadshart_Veghel

Live panel

De plantenwand LivePanel is niet grondgebonden en bestaat uit een modulair systeem op basis van verwisselbare plantcassettes. Elke rij met cassettes wordt in een aluminium gootprofiel geplaatst. Het gootprofiel dient tevens als waterbuffer. De planten in de cassettes worden automatisch van water voorzien door een innovatief capillair watergeefsysteem wat wordt aangestuurd door sensoren in de wand. Het systeem is onderhoudsarm, vorstbestendig, lekvrij en ongevoelig voor storingen. Bij ontmanteling is de plantenwand volledig recyclebaar.