Eerste keverbank. De Nederlandse sierteeltsector krijgt zijn eerste keverbank. Biologische rozenkwekerij De Bierkreek in IJzendijke legt deze schuil- en voedselplek voor insecten aan. Vrijdag 30 april vond de openstelling plaats met de aanplant van autochtone inheemse rozenstruiken door Brenda Horstra, adjunct-directeur van Tuinbranche Nederland.
Eerste keverbank
Foto: wikimedia, Beetle – Oxythyrea sp., fotograaf: Ben Sale, Stevenage, UK
Rol in de sierteelt
Keverbanken zijn verhogingen in het landschap die de boer zelf aanlegt. Op de iets hoger (en dus droger en warmer) gelegen plaats vinden ingezaaide kruiden en grassen een plekje. Op hun beurt dienen ze als schuilgelegenheid en voedsel voor veel insecten (zoals kevers), kleine zoogdieren en vogels. Een aantal vogels profiteert er direct van, zoals de patrijs. De insecten zelf spelen ook een nuttige rol in de sierteelt rondom de keverbank: roofkevers eten andere soms lastige plaaginsecten op.
Inheemse rozensoorten
Een keverbank krijgt extra toegevoegde waarde als er hier en daar een struik staat. Horstra plantte op de keverbank een aantal zeer zeldzame inheemse rozensoorten aan, waaronder het duinroosje en de bosroos, die hoge ecologische waarden zullen toevoegen aan de keverbank en de omliggende teeltvelden.
“De tuinbranche stimuleert meer aanleg van groen in Nederland, bij voorkeur met inheemse soorten. We ervaren dat consumenten er steeds meer oog voor hebben én er naar vragen. We hopen dan ook met De Bierkreek dat hun voorbeeld meer navolging krijgt”, zegt Horstra.
Rozenkwekerij De Bierkreek
Een biologische rozenkwekerij gebruikt geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen en moet het hebben van natuurlijke bestrijders. De uitdaging is de kwekerij zo in te richten, zo biodivers te maken, dat deze natuurlijke bestrijders uit zichzelf komen. Rozenkwekerij de Bierkreek kweekt biologische (tuin-)rozen die verkocht worden aan particulieren, direct vanaf de kwekerij en online via de webwinkel. De laatste jaren heeft de verkoop via tuincentra een toevlucht genomen. Op 16 tuincentra in Nederland en België zijn de biologische rozen van de Bierkreek verkrijgbaar. De Bierkreek biedt een compleet pakket: biologische rozen in grote zes liter potten in vijf thematische kleuren, met daarbij behorende banners en heldere informatiebordjes (in meerdere talen).
De keverbank waaide als fenomeen over uit Engeland (‘beetle bank’). Tot nu toe is het mondjesmaat toegepast in enkele landbouwgebieden in Duitsland, België en Nederland, waaronder een aantal in Zeeland en Brabant. In navolging van het INTERREG project ‘Partridge’, ondersteunt provincie Zeeland de aanleg van keverbanken in Zeeland, waarbij de uitvoering wordt begeleid door Landschapsbeheer Zeeland en Poldernatuur Zeeland.
Nog meer biodiversiteit
Lees deze artikelen op GroenVandaag: