Het Rotterdamse Dakenboek – Vandaag verschenen: het Rotterdamse dakenboek. Rotterdam heeft de meeste platte daken van Nederland. Dat is onder meer een gevolg van de wederopbouw na het bombardement op 14 mei 1940. 14,5 miljoen vierkante meter plat dak waarvan 1 vierkante kilometer in het centrum ligt smachtend te wachten op invulling. Het Rotterdamse Dakenboek is een informatief en inspirerend boek over wat er allemaal al wordt gedaan met platte daken in Rotterdam en wat de ambities in de stad zijn.

Rotterdamse-dakenboek

fotografie: Ossip van Duivebode

Visionairs over de toekomstige stad

In het boek komen visionairs vanuit verschillende specialismen en aandachtsgebieden aan het woord over de rol van het dak in de toekomstige stad. Met ruim 30 voorbeelddaken laat het boek zien hoe Rotterdam nu al daken gebruikt voor wonen, werken en recreëren (rood), opvang van regenwater (blauw), natuur (groen) en energie (geel). Ook geeft het boek een doorkijkje naar toekomstige stadsontwikkelingen.

Het Rotterdamse Dakenboek

cover

‘Op daken komt alles samen waar ik van hou: Rotterdam, mensen, uitzichten, water, natuur, energie, architectuur, wonen, werken, recreatie en innovatie.’

Rotterdamse dakenboek

fotografie: Marieke Odekerken

Over de auteur: Esther Wienese

Esther Wienese (1965) is schrijver en gids in Rotterdam. Sinds 2006 vraagt, schrijft, vertelt en verbindt zij in de stad die zij in haar hart heeft gesloten.

Voor Het Rotterdamse Dakenboek interviewde Esther zo’n vijftig dakenexperts en dakeigenaren op locatie. Ze wierf de sponsoren, produceerde het boek en lanceerde het tijdens het Rotterdamse Binnenstadsymposium 2017 met het thema Daken. Ook organiseert zij de Engelse vertaling om Rotterdam ook internationaal op de kaart te zetten als voorbeeldstad.

Het boek is te verkrijgen bij NAI Publishers 010.

Zie ook www.estherwienese.nl

intro-foto: Chris Bonis

Duurzame daken

Maar je kan zelf natuurlijk ook iets moois van je dak maken. Of duurzaam, dat is ook mooi.

Nog meer over een groene daken

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

Groendak maken van sedumcassettes

De voordelen van een groendak

Sedumdak goed voor milieu en portemonnee