ATTENTIE: 11 januari 202 verschijnt bij Uitgeverij Balans een bijzonder en belangrijk boek over de toekomst van onze planeet. Bijzonder omdat dit boek binnen de klimaatdiscussie nu eens een ander geluid laat horen, zonder de ogen te sluiten voor de werkelijkheid. Belangrijk, omdat we onze toekomst nog steeds de kant op kunnen sturen die wij ons wensen.

Niet het einde van de wereld – Voel je je angstig, machteloos en verward over de toekomst van onze planeet? Niet het einde van de wereld van Hannah Ritchie zorgt ervoor dat je op een andere manier naar onze grootste klimaatproblemen gaat kijken – en naar de oplossing daarvan.

Niet het einde van de wereld

We worden gebombardeerd met sombere berichten die ons vertellen dat de aarde uitgeput raakt, dat de vissen uit de oceanen gaan verdwijnen, dat we maar geen kinderen meer moeten krijgen. Maar in het briljante en hoopvolle Niet het einde van de wereld laat datawetenschapper Hannah Ritchie zien dat er een heel ander beeld ontstaat als we uitzoomen. We hebben namelijk al zoveel en zo snel vooruitgang geboekt bij de aanpak van de klimaatproblematiek, dat het ernaar uitziet dat we voor het eerst in de geschiedenis in staat zijn werkelijk duurzaam met de aarde om te gaan.

Duurzame planeet

Op basis van de meest recente research zet dit boek vol praktische tips en verhelderende illustraties zo ongeveer alle doemscenario’s in een ander licht. Van de deugden van lokaal geproduceerd voedsel tot leven op het platteland, van de gevaren van overpopulatie tot plastic en palmolie: Ritchie biedt inzicht in wat werkt, wat niet, en waar we ons als eerste op moeten richten om een duurzame planeet te kunnen achterlaten voor de generaties na ons.

Lees ook dit artikel op GroenVandaag: ‘Samen op weg naar een groenere wereld’

De problemen zijn groot. Maar ze zijn oplosbaar. We zijn niet gedoemd. We zijn in staat iedereen een betere toekomst te bieden. Laten we die kans waarmaken.

Hannah Ritchie

Hannah Ritchie (1993) is senior researcher Global Development aan de Universiteit van Oxford. Ze is ook als hoofdonderzoeker verbonden aan het invloedrijke online Our World in Data. Haar werk verschijnt regelmatig bij de BBC, in WIRED, The New York Times, de Economist en de Financial Times.

Praktische info

Boek: Niet het einde van de wereld, Waarom wij de eerste generatie zijn met perspectief op een duurzame planeet.
Auteur: Hannah Ritchie.
Uitgeverij Balans
ISBN 9789463823142
paperback
352 pagina’s
€ 23,99

hannah ritchie

Hannah Ritchie

Recensie Rutger Bregman

‘Ik vind het moeilijk om uit te drukken hoeveel ik van dit boek hou. Hannah Ritchie gaat op briljante wijze verder waar Hans Rosling was gebleven. Haar boek straalt praktische en positiviteit uit. Het zal uw onheilspellende gevoelens verdrijven, u helpen zich te concentreren op wat echt belangrijk is en ervoor zorgen dat u deel wilt uitmaken van de meest effectieve oplossingen voor onze grootste uitdagingen. Laten we dit boek in handen krijgen van zoveel mogelijk beleidsmakers, politici en medeburgers.’