Nieuwe wildernis – Een nieuwe trend in de tuin: wildernis. Hou je van lekker buiten zijn, van vogels, vlinders en bezige bijtjes en een niet aangeharkte tuin? Dan is de ‘nieuwe wildernis’-tuin iets voor jou. ‘Unexpected Wild’ is de tuintrend die zich focust op de natuur. De tuin oogt licht verwilderd en de tuinplanten in zachte tinten, lijken zo uit de vrije natuur te komen. Accessoires en basismaterialen hebben een natuurlijke, zachte, pure uitstraling.

Nieuwe wildernis tuin

Natuurlijk dekbed van bladeren

De natuur krijgt de ruimte. Je laat de boel de boel en gaat de tuin zeker niet fanatiek aanharken. Bladeren veeg je alleen van het terras en de paden. In de borders en onder de bomen en struiken laat je ze lekker liggen. Tussen en onder de bladeren overwinteren allerlei nuttige beestjes. Het bladerdekbed werkt als een isolatielaag die planten en bloembollen tegen de vorst beschermt. De bladeren zullen vanzelf vergaan en dat is weer voedsel voor de bodem.

tuintrend die zich focust op de natuur

Mooi verweerd

Het terras is een verzamelplaats van herfstbloeiende planten, oogst uit de tuin en de mooiste natuurvondsten. Potten, bakken en manden zijn van hergebruikte materialen of onbehandeld hout. Onder invloed van de zon en de regen zullen ze mooi vergrijzen. Daar hoef je zelf niets aan te doen, de nieuwe wildernis dus.

Winterheide en viooltjes

Winterheide en viooltjes zijn de bloeiende planten voor de ‘nieuwe wildernis’-tuin. Die twee bloeien maandenlang. Voeg je daar een paar bloeiende asters aan toe dan doe je bijen en late vlinders een enorm plezier. Een echte verrassing voor terras en tuin is Nandina. Zodra de temperaturen dalen verkleuren de groene bladeren van dit struikje naar prachtig rood.

bron: mooiwatplantendoen

winterheide, erica, stroe winterbloeier

Erica

Winterheide, misschien beter bekend als Erica, behoudt het hele jaar haar blad en bloeit in de wintermaanden met roze, paarse of witte bloemen. Het stoere plantje wordt zo’n 25 centimeter hoog en is daarom bijzonder geschikt om vooraan in de border of in potten te planten.

Calluna

De bloei van struikheide start in september en duurt tot begin november. De bloemen bevatten volop nectar. Calluna is dan ook een van de belangrijkste leveranciers van heidehoning. Hommels en bijen kunnen dus nog snel even hun honingvoorraad aanvullen voor de winter begint.