Winterheide – De Veluwe, uitgeroepen tot een van de mooiste natuurgebieden van Nederland, staat er al eeuwenlang vol mee: winterheide. Er zijn veel verschillende soorten met elk unieke kenmerken zoals bloeitijd, blad- en bloemvorm. Winterheide, misschien beter bekend als Erica, behoudt het hele jaar haar blad en bloeit in de wintermaanden met roze, paarse of witte bloemen. Het stoere plantje wordt zo’n 25 centimeter hoog en is daarom bijzonder geschikt om vooraan in de border of in potten te planten.

Erica

Proost!

Erica is behalve mooi ook een nuttige plant; de bloemen bevatten veel nectar. Ideaal voor bijvoorbeeld honingbijen, die al vanaf januari op zoek kunnen gaan naar voedsel. En zie je een hommel vliegen? Dan word je ook als wijnliefhebber extra blij! Een oud Nederlandse uitdrukking luidt namelijk: Een hommel in januari brengt een goed wijnjaar…

Uitstraling

Heideplanten hebben een stoere uitstraling. Dat effect kun je versterken door gebruik te maken van robuuste materialen zoals potten met een betonlook. Je krijgt echter ook een bijzonder resultaat door winterheide in pastelkleurige potten te zetten.

winterheide, erica, stroe winterbloeier


Wist je dat heidetuinen…

Samen met struikheide (Calluna) vind je winterheide veel terug in heidetuinen die vooral aan het einde van de jaren ’70 razend populair waren in Nederland. Alhoewel heidetuinen tegenwoordig minder vaak voorkomen, is winterheide nog steeds een graag geziene tuingast, ook in potten op het balkon of terras.

Tips

– Geef je de plant een plekje in de tuin? Gebruik dan ‘zure grond’ (ook wel hortensiagrond genoemd).
– Snoei winterheide na de bloei (in april/mei).

Achtergrond

Het geslacht Erica behoort tot de familie van de Ericaceae net als de Calluna, Pieris, Rhododendron, Azalea of Gaultheria. Mooie planten om met elkaar te combineren, omdat ze vrijwel dezelfde groeiomstandigheden en verzorging nodig hebben.

Bron: Mooiwatplantendoen