Struikheide – Wie kent dit plaatje niet, de traditionele herder met zijn kudde schapen, met op de achtergrond heuvelachtige velden die paars kleuren? Maar wie denkt dat struikheide (Calluna) saai en oubollig is, heeft het mis. Sinds een aantal jaren wordt er een nieuwe generatie heideplanten aangeboden onder de merknaam Garden Girls. Deze kleurrijke heideplanten geven de tuin kleur vanaf september tot laat in de herfst en zijn zeer fraai te combineren met Cyclamen, Calocephalus en mooie bladplanten zoals Heuchera en Carex.

Struikheide

Knopjesheide of knopbloeiers

Alle heideplanten onder de merknaam Garden Girls zijn zogenaamde knopbloeiers. Dat wil zeggen dat bij deze Calluna vulgaris soorten de bloemknoppen niet open gaan. Door dit verschijnsel is het onmogelijk voor insecten om de bloemen te bestuiven waardoor deze vele malen langer ‘bloeien’ dan de gewone zomerheide. En omdat de knoppen dicht blijven zijn de gekleurde kelkblaadjes ook nog eens enorm weerbestendig waardoor regen, mist, wind en vorst geen nadelige invloed hebben op de lange bloeitijd. Daarnaast kleuren ze net zo mooi als de gewone heidebloempjes.

Natuurlijk verschijnsel

Dat ‘knopbloeien’ is geen verschijnsel dat door veredelaars is bedacht en gemaakt. Ook in de natuur komt het voor bij wilde Calluna’s. Alleen blijft het daar bij een uitzondering. Omdat de bloemen niet bestoven kunnen worden is zaad vormen om zich te vermeerderen onmogelijk. Veredelaars zoeken juist dit soort verschijnselen en eigenschappen om nieuwe variëteiten te kunnen kweken. Garden Girls laten zich dan ook alleen vermeerderen door stek. Deze Calluna-lijn werd vooral in Noord-Duitsland ontwikkeld en elk jaar worden er in Europa miljoenen exemplaren van gekweekt. Ze worden dus zeer gewaardeerd. Men is volop bezig steeds nieuwe rassen te ontwikkelen met nog meer fraaie eigenschappen, waarbij aandacht voor kleur van blad en bloemen voorop staat.

Struikheide, calluna

Calluna vulgaris

Calluna

De verzorging is heel eenvoudig
Heideplanten vragen weinig verzorging. Het zijn winterharde planten die jarenlang voor kleur in de tuin zorgen. Wel verlangen ze een zure grond. Het is dus belangrijk dat ze aangeplant worden in heidegrond of tuinturf. Als men ze (tijdelijk) in potten en bakken plant, volstaat gewone potgrond prima. Geef water als het droog is en snoei de planten in het vroege voorjaar. Snoei de uitgebloeide takeindjes eruit, losjes en iets bolvormig.

Door hun brede kleurengamma en lange houdbaarheid zijn de Garden Girls een uitstekend herfstsieraad geworden. Ideale vervangers van zomerbloeiers in de tuin en in potten.

Fred’s Choice wordt verzorgd door Plantkeuze, Get Inspired.