MAASTRICHT – Wie dagelijks minstens 10 gram pinda’s of noten eet, verlaagt het risico om te sterven aan bijvoorbeeld diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Dat blijkt uit een onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in het International Journal of Epidemiology en is uitgevoerd door professor Piet van de Brandt van de universiteit van Maastricht.

Noten

Zijn onderzoek wees ook uit dat een inname hoger dan 15 gram geen verdere verlaging van de sterftekans tot gevolg heeft. Deze conclusies zijn verkregen na grootschalige en langjarige studie. Sinds 1986 zijn 58.000 mannen en 62.000 vrouwen bevraagd naar hun consumptie van noten en pinda’s en kon het verband worden gelegd tussen oorzaken van overlijden.

Pinda’s en noten bevatten onverzadigde vetzuren, vitamines, vezels, anti-oxidanten en andere bio-actieve stoffen. Het regelmatig eten ervan heeft een positieve invloed op onze levensverwachting.

Pindakaas
Helaas geldt dit niet voor pindakaas. Aan pindakaas zijn transvetzuren en zout toegevoegd, waarvan bekend is dat deze stoffen nadelige gevolgen hebben voor onze gezondheid.

bron: Universiteit van Maastricht
zie ook: International Journal of Epidemiology

foto rgb stock, Ayla87: Michael & Christa Richert