HONSELERSDIJK – Uit onderzoek van mooiwatplantendoen is gebleken dat Nederlanders meer planten op hun balkon en terras hebben staan.
Vorig jaar waren bloeiende planten populairder (2017: 37%, 2018: 32%). Daarentegen spreken kruiden-, groente-, of andere eetbare planten dit jaar meer aan (2018: 8%) dan vorig jaar (2017: 4%). De meeste balkon- en terraseigenaren, namelijk 49%, heeft het liefst een mix van deze planten die hun ‘buiten’ sieren.

 

balkon en terras

 

Balkon en terras onderzoek

Verschillen tussen grote steden

De beleving van het balkon- en terras in de grote steden laat verrassende verschillen zien.

Amsterdam: het groenst

Amsterdammers hebben, vergeleken met grote steden Utrecht, Rotterdam en Den Haag, de meeste planten op hun (dak) terras en balkon staan. 78% van de balkons en (dak)terrassen zijn gevuld met groen. Hiervan heeft bijna een derde zelfs meer dan 15 planten op zijn of haar (dak)terras en/of balkon (27%). Gemiddeld geeft de Amsterdammer 66 euro uit om deze ‘zomerklaar’ te maken. En hoe beoordelen ze hun balkon en/of (dak)terras? Gemiddeld met een 7.

 

balkon en terras

Utrecht: meest tevreden

Utrechters zijn het meest tevreden zijn met hun (dak)terras en balkon. Zij geven deze namelijk het rapportcijfer 7,2. Dit terwijl zij er het minste tijd en geld aan besteden vergeleken met de andere grote steden. Ze zijn gemiddeld 47 euro en 0.9 uur per week kwijt aan hun (dak)terras of balkon.

 

balkon en terras

 

Den Haag: meest actief

In Den Haag besteden ze de meeste tijd aan hun balkon en terras in vergelijking met Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, namelijk één uur en 20 minuten per week – ondanks dat Den Haag de minste balkons heeft. 55% van de balkoneigenaren heeft planten op zijn terras staan, bij terraseigenaren is dit veel meer, wel 91%. De Hagenaars zien hun terras of balkon voornamelijk als een plek om te ontspannen (53%) en geven het gemiddeld een 6,8.

 

balkon en terras

 

Rotterdam: geen groene vingers

Rotterdammers zijn het minst tevreden met hun (dak)terras en/of balkon. Ze vinden hun ‘buiten’ te klein en te oud. Zou dit de reden zijn dat ze in Rotterdam de minst groene vingers hebben? Meer dan de helft (51%) geeft aan geen planten op hun balkon te hebben.

 

balkon en terras

 

Tuincentrum

De voornaamste aankoopplaats voor planten is, net als in 2017, het tuincentrum (71%). Bijna een derde (31%) heeft een maand in aanloop tot de onderzoeksperiode de laatste plantenaankoop gedaan. Gemiddeld besteden balkon en terras-eigenaren 25 tot 100 euro aan het ‘zomerklaar’ maken van het (dak)terras of balkon. Bijna de helft van de (dak)terras- of balkoneigenaren vergeet weleens de planten te verzorgen.

 

Het Terras- en balkononderzoek 2018 is uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect onder 1.611 respondenten tussen de 18 en 88 jaar in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag met een (dak)terras of balkon. Met een terras wordt een terras of kleine tuin bedoeld van maximaal 50m2. Het onderzoek vond plaats tussen 15 mei en 4 juni 2018.

Bron en foto-credits: Bloemenbureau Holland / Mooiwatplantendoen.