8 begeerde planten – Bladplanten en geurende bloeiers zijn met reden begeerd in huis en tuin. Echt groen in je huis, op je terras en in je tuin maken je domein een heerlijke plek om te ontspannen en intimiteit te vinden uit het zicht en de drukte van de wereld. Heerlijk genieten van het comfort van je eigen stek. Met groen, want bewezen is dat planten bijdragen aan ons welzijn.

8 begeerde planten

Meer huis

Het terras, de houten veranda, de overkapping achter in de tuin; het zijn manieren om meer ‘huis’ te creëeren, vooral als je die toegevoegde woonruimte met planten inricht die je in alle seizoenen plezier bieden. Met bol-op-pot in de voorlente, met geurende bloemen in het zachte voorjaar en kleurrijke bloeiers in de zomer en najaar. En vergeet de woonkamer zelf niet. Richt die sfeervol in met tropische planten met opvallend blad.
Ons omringen met groen is een toenemende behoefte. Maar wat moet je kiezen? Er is zoveel! Misschien heb je wat aan deze 8 begeerde planten. Ze staan garant voor een geslaagde groene aankleding.

areca palm superplanten

1- Areca

Ooit een bedreigde plant, maar nu is de arecapalm in warme streken bijna in elke straat aanwezig. Deze hoge en in het oog springende palmen zien eruit als een bosje bamboe met gladde bladstelen. In Nederland is Areca, of Goudpalm, een kamerplant. Maar de palm kan in de zomer ook naar buiten, zolang de temperatuur maar niet onder de 5 graden zakt. Laat de palm wel wennen aan direct zonlicht.

croton

2- Croton

Ook bekend als codieaum variegatum om in botanische termen te spreken. Croton, of Wonderstruik, is een binnenplant met bont gekleurd blad. Deze bossige plant wordt gekenmerkt door aders van scharlaken, citroen en kastanjebruine kleuren. Pronkstuk in de woonkamer. Ook schitterend als je over een inpandig terras of orangerie beschikt. De plant is inheems in Indonesië.

kamerplanten

3- Ficus

Ficussen zijn er in soorten en maten. Al decennia een topper in onze woonkamers. Vanwege hun decoratieve talenten en gemakkelijke verzorging. Ficus doet ook een beetje denken aan de vakantie, en dat is altijd plezierig. Ficus microcarpa ‘Ginseng’ is een grote tropische boomsoort, die in Nederland als kamerplant wordt gehouden. Met wortels die deels boven de aarde zijn opgetrokken.

geluk in huis, aloe vera

4- Aloë vera

Aloë vera is een multifunctionele sierplant die ook wordt voor medicinale doeleinden en peroonlijke verzorging, ze kalmeert het lichaam en de huid effectief. Aloë vera is een vetplant. Oorspronkelijk komt de plant uit Saudie-Arabië en omstreken, maar tegenwoordig is hij overal in de landen rond de Middellandse Zee te vinden. De plant kan lichte vorst tot circa -5 graden Celsius verdragen, maar alleen als de kluit droog is.

Een terras van vlonderplanken

Een terras is een verrijking van de tuin en een waardevermeerdering van je huis. Sierbestrating op een verhoogd zandbed is een brede trend, maar er is ook een verschuiving zichtbaar naar duurzaam hout. Bijvoorbeeld de vlonderplank. Planten in potten op een terras van vlonderplanken is niet alleen mooi, maar ook heel huiselijk. Hout zorgt voor een warmere entourage dan steen en de tuinmeubels laten zich ook beter presenteren. Er zijn wel wat zaken waarmee je rekening moet houden bij de aanleg van een vlonderterras. En na gedane arbeid, lekker inrichten met groen.

aya hyacint

5- Hyacinth

Met Hyacinten weet je hoe het voorjaar ruikt. Je hebt ze in verschillende kleuren, witte, blauwe, paarse, roze, gele. Door haar grote aantrekkingskracht is de Hyacint de ideale geurende en kleurrijke plant om het voorjaar in te luiden. De hyacint kwam in de 16de eeuw vanuit Turkije, Syrië en Libanon naar Europa. Tot aan vandaag heeft ze nooit meer ontbroken in onze huizen en tuinen.

8 begeerde planten, oleander

6- Nerium Oleander

De Nerium Oleander is een mooie keuze voor een zonnig terras. De hele zomer door bloeit hij erg uitbundig. Deze mediterrane topper is gek op zon en warmte en bloeit van het begin van de zomer tot eind september. Als kuipplant wordt hij doorgaans niet hoger dan 2 meter. De subtropische plant is niet winterhard en moet dus in de winter naar binnen of beschermd worden tegen de kou.

Prachtige plantenbakken vol kleurrijke bloemen

7- Jasmijn

Een groenblijvende vorstgevoelige klimplant met donkergroene glanzende bladeren. Deze zoetgeurende bloeier met smetteloze witte bloemen bloeit de hele zomer. In China wordt jasmijn gebruikt om thee te parfumeren en in India om guirlandes mee te maken. Bij ons is het een sierplant, waarvan de geur als de meest zinnelijke wordt beschouwd. Het is een klimplant die je met klimmen een handje moet helpen. Maar dan is het ook een verrijking voor terras en tuin.

pluimhortensia

8- Hortensia

De dorstige Hortensia, wie kent ‘m niet! Een populaire plant voor op terras, tuin een woonkamer. Hydrangea gedijt in een pot en evengoed in de volle grond. Sommige soorten hebben het vermogen om te verkleuren in het seizoen. Magic noemen ze dat. Met recht. Maar een witblijvende zoals Annabelle met zeer grote witte bolbloemen op het jonge hout is natuurlijk ook niet te weerstaan. Hans de Booij zong het al: Annabel het wordt niets zonder jou.

Inspiratietuinen

Behalve deze 8 begeerde planten is er natuurlijk veel en veel meer te kiezen in groene en bloeiende planten en struiken. Wil je inspiratie op doen hoe je tuin en terras aan te kleden, bezoek dan eens de Tuinen van Appeltern, het grootste tuineninspiratiepark van Nederland. Een heerlijk dagje uit en je komt thuis met een hoofd boordevol tuinideeën.